FOTO Jadran po turistickej sezóne. Čo tam zanechali turisti

pt, 11. septembra 2019 o 05:30

Boli ste v lete pri mori? Jadran je stále najobľúbenejšou prímorskou destináciou Slovákov, žiaľ, aj tu sa už prejavuje nežiaduci dôsledok turistického ruchu – znečistenie a odpad. V krištáľovo čistom mori možno nájsť okrem krásneho podmorského sveta aj výdobytky našej civilizácie ako kolesá, fľaše či iné použité predmety.

Chráňme naše more.

Foto: Patricia Poprocká

Na jednej strane cestujeme stovky až tisícky kilometrov, aby sme si vychutnali liečivé účinky mora, na druhej strane sme ho schopní znečisťovať vlastným pohodlím či lenivosťou. Nehovoriac o emisiách, ktoré vyprodukujeme cestou.

Úradníci v Chorvátsku sa už zobudili, a na turistov apelujú, aby sa správali zodpovedne. Žiaľ, výzvy sú stále skôr nenápadné, takpovediac v menšine, a žiaľ, ľudia na ne aj tak neraz nedbajú.

Chráňme naše more, upozorňuje napríklad tabuľa v prístave v Splite. Nádherný obrázok morskej panny, vyskladaný z odpadu, ktorý vytiahli z mora. Hoci by ho mali vystavovať pri každej hlavnej budove (a predmetov by sa našlo aj na desiatky takýchto panien), tento je umiestnený na boku pri autobusovej zastávke. No vždy lepšie než nič.

Lastovo je najvzdialenejší obývaný ostrov v Chorvátsku, kde žije len asi 800 obyvateľov. Jeho rozloha je 40 kilometrov štvorcových, a na maličkej ploche sa toho roku vystriedalo doposiaľ najväčšie množstvo turistov za posledné roky. Výsledkom je okrem príjmov z turizmu aj táto skládka. Panoráma s výhľadom na more, akú v žiadnom turistickom sprievodcovi nenájdete.

Zvykajme si aj na takéto panorámy, ak nezmeníme životný štýl.

Foto: Patricia Poprocká

V odľahlých zátokách s nádhernou priezračnou vodou, kde možno vidieť morské hviezdice, chobotnice či množstvo nádherných rýb a koralov sú niektorí ľudia schopní umývať si vlasy šampónom. O vyhadzovaní fliaš či sáčkov, ktoré sa vznášajú na hladine, ani nehovoriac. A to v Chorvátsku funguje aspoň zálohovanie petfliaš, proti ktorému sa naši obchodníci búria. V obchodoch však berú len chorvátske fľaše, ak prinesiete vlastné, nezoberú ani zadarmo, musíte ich vyhodiť.

Nádherný podmorský svet. Dokedy ešte?

Foto: Patricia Poprocká

Rybky, aké sa len tak nevidia. Šampón na vlasy nie je zrejme to, čo k životu potrebujú.

Foto: Patricia Poprocká

No a v neposlednom rade sú tu ešte lode. Hoci odborníci upozorňujú na ich významný podiel na klimatických zmenách, veľké trajekty premávajú niekoľkokrát denne (pohodlnosť turistov nadovšetko). Po mori sa premávajú aj jachty, plachetnice s motorom, a tiež motorové člny. Doveslovať si niekam alebo dôjsť na bicykli či po vlastných sa ešte stále príliš nenosí.

Veľké trajekty na malý ostrov premávajú niekoľkokrát denne. Aj keď poloprázdne.

Foto: Patricia Poprocká

V prístave to neustále žije - trajekty, rybárske lode, jachty, ktoré majú niekedy luxusnejšie vybavenie než hotelová izba.

Foto: Patricia Poprocká

Spoznávať svet a užívať si more je určite príjemné a lákavé. Aj tu sa však dá zamyslieť nad tým, ako stráviť dovolenku čo najekologickejšie. Možností na úspory je neúrekom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >