„Ak žena dojčí na verejnosti, nerobí to preto, že sa chce odhaľovať. Len kŕmi svoje dieťa,“ vraví laktačná poradkyňa

gb, 5. júna 2022 o 04:34

Vo zvolenskej nemocnici začali mamičkám poskytovať od mája tohto roka laktačné poradenstvo. Vyžiadali si ho samy rodičky. Prečítajte si, čo je podľa laktačnej poradkyne Jany Sinatrovej dôležité pre úspešné dojčenie.

Dojčenie dieťa nielen nakŕmi, ale sýti aj jeho emocionálne potreby.

Foto: Shutterstock.com

Práca laktačnej poradkyne Jany Sanitrovej spočíva hlavne v praktickej pomoci matkám s technikou dojčenia a vo vysvetlení správnych polôh dojčenia. Pomôže tiež s prisatím bábätka, čo je kľúčové pre tvorbu mlieka a dostatočné pitie bábätka na prsníku. Prečítajte si rozhovor s novou laktačnou poradkyňou, ktorý priniesla sama nemocnica.

Vyštudovali ste pedagogické minimum a neskôr ste si urobili kurz laktačnej poradkyne. Myslíte si, že laktačnou poradkyňou sa môže stať ktokoľvek? Je tento kurz náročný?
Vyštudovala som strednú a vysokú školu pedagogickú a venovala som sa niekoľko rokov práci s deťmi. Laktačný kurz som si robila až pri vlastných deťoch a po skúsenostiach s dojčením, o ktorom som si myslela, že bolo bezproblémové. Teraz sa už na to pozerám inak a v tomto čase by som to už netvrdila. Kurz trval trištvrte roka, bol plný informácii, najnovších vedeckých štúdií a hlavne nechýbali praktické ukážky. Výstupom bolo niekoľko testov, riešenie rôznych modelačných situácii, vedomostná skúška, praktická ukážka a popis polôh, prisatia a určenie výdatnosti pitia dieťatka na prsníku. Každoročne je potrebné si spraviť recertifikáciu, čiže jeden pokročilý kurz a následné pretestovanie. Nie, nie je to pre každého, lebo nie každý človek túži takúto prácu robiť, ale kto áno a volá ho to, môže to skúsiť. Je to krásna práca a má veľký zmysel, pre mňa určite.

Čo vás priviedlo k myšlienke laktačného poradenstva?
Moja prvotná myšlienka nebola, že chcem byť laktačnou poradkyňou, to sa vyvíjalo postupne, keď som čakala prvého syna. Chcela som byť pripravená na pôrod a aby som to dobre zvládla, absolvovala som prípravu v pôrodnici. Bolo to skvelé, pôrodná asistentka fundovaná. Ale išlo o veľa informácii o pôrode za krátky čas, asi týždeň som to potom spracúvala. No chcela som vedieť aj ďalšie informácie, najmä čo bude po pôrode, čo sa týka starostlivosti o bábätko, ďalej o dojčení. To všetko vo forme viacerých stretnutí. Prišiel nápad realizovať takúto formu predpôrodných príprav a nasledovalo niekoľko rokov vzdelávania s odborníkmi, doktormi, pôrodnými asistentkami, fyzioterapeutmi a mnohými inými. A tak môžem teraz povedať, že sa venujem ženám v období tehotenstva, pôrodu, šestonedelia i dojčenia. Veľmi sa mi páči tá kontinuálna starostlivosť o ženu. Toto je smer, akým by sme sa mali uberať.

Jana Sanitrová pomáha mamičke s dojčením.

Foto: nemocnica Zvolen
Je laktačné poradenstvo už rozšírené, alebo o ňom stále ešte mnoho žien nevie?
Myslím si, že v spoločnosti je už rozšírené povedomie o tejto službe. Ak aj žena po pôrode túto vedomosť nemá, tak sa k nej tá informácia isto dostane, či už prostredníctvom odporúčania pediatra, rodiny, kamarátky alebo pri vyhľadávaní vecí ohľadom dojčenia na internete, kde je dostupný zoznam poradkýň. Určite sa nájde skupina žien, ktoré aj pri problémoch s dojčením laktačnú poradkyňu neoslovia, alebo váhajú a potom, až keď je už situácia veľmi vyhrotená, sa k tomu odhodlajú. Vždy je lepšie riešiť problém s dojčením v zárodku. Za seba môžem povedať, že sa stretávam so záujmom maminiek situáciu riešiť, pretože im na dojčení záleží.

Zdá sa, že problémy s dojčením sú u mamičiek čoraz rozšírenejšie. Myslíte si, že majú dnešné mamičky skutočne častejšie problémy s tvorbou mlieka či technikou, alebo sa o tom len viac hovorí?
Mnohé ženy sa počas dojčenia stretnú s rôznymi problémami a častokrát ich to prekvapí, pretože dojčenie sa vníma ako prirodzené a že ide vlastne hladko, realita však často býva iná. Samozrejme, sú aj ženy, ktoré dojčia a nemajú problémy. Vždy to tak bolo. Aby sa matka vyhla problémom, mala by sa o informácie o dojčení zaujímať ešte pred pôrodom, po pôrode využiť praktickú pomoc s technikou a v prípade nejakých ťažkostí to včas riešiť. A potom môže byť dojčenie naozaj uspokojivé pre ženu aj bábätko, pretože výrazne zjednodušuje starostlivosť o dieťatko. Nie je to len o kŕmení, ale aj o vytváraní vzťahovej väzby.

Vedeli by ste zo svojich skúseností zhodnotiť, čo spôsobuje najčastejšie problémy pri dojčení? Majú ženy zlú techniku alebo zohráva úlohu aj nedostatočná tvorba mlieka zo stresu?
Prvé hodiny a dni po pôrode sú kľúčové pre dojčenie, už v pôrodnici sa môže dojčenie dobre „naštartovať“. Hlavne, ak je umožnený bonding po pôrode, kde má bábätko priestor a čas na dojčenie. Hovoríme o „zlatej prvej hodinke“ po pôrode, kde ak sa dieťatko má možnosť dojčiť, tak ženy majú oveľa vyššiu tvorbu mlieka. A potom sú tu ďalšie aspekty ako správne prisatie, poloha, dojčenie podľa potrieb bábätka a tiež získavanie informácií o dojčení zo spoľahlivých zdrojov. Takto sa možno vyhnúť mnohým problémom od nedostatočnej tvorby mlieka po bolestivé bradavky v dôsledku nesprávnej techniky dojčenia. Práve to sú najčastejšie problémy, s ktorými sa stretávam. Ďalej sú to aj neprisávajúce sa bábätká, zápaly či zablokované mliekovody a neskôr aj dojčenské štrajky v dôsledku zníženia tvorby a toku mlieka.

Máte nejaké osvedčené rady pre mamičky, ako podporiť tvorbu mlieka? Pomáhajú podľa vás nejaké konkrétne potraviny a čaje? Čo si myslíte o tom, že vinea podporuje tvorbu mlieka?
Určite dojčenie podľa potrieb bábätka, dostatočne častou stimuláciou prsníka sa podporuje tvorba mlieka, už spomínaný bonding - kontakt koža na kožu, kedy dochádza k tvorbe potrebných hormónov pre tvorbu mlieka ako oxytocín čo prolaktín. Ak nastane situácia, že tvorbu je potrebné podporiť, pretože nie je dostatočná, tak asi najúčinnejšia u žien je senovka grécka a benedikt lekársky (výživové doplnky), ale niekomu zaberie aj čistá hroznová šťava (nie vinea), alebo čaj pre dojčiace ženy. Nie je nutné prelievať sa vodou.

Aká je podľa vás optimálna doba dojčenia dieťaťa?
To, ako dlho bude žena dojčiť, je na jej vlastnom rozhodnutí. Ja podporujem dlhodobé dojčenie a ak žena chce vzdať dojčenie pre nejaký problém, tak jej viem pomôcť a podporiť ju, pretože to má mnoho benefitov pre zdravie dieťaťa.

Na záver večne diskutovaná téma dojčenie na verejnosti. Aký je váš názor?
Ak žena dojčí mimo domu, tak preto, že jej dieťatko je hladné a ona ho potrebuje nakŕmiť. Nerobí to preto, že sa jej páči odhaľovať sa na verejnosti. Určite je pre ňu pohodlnejšie nadojčiť bábätko doma, lenže to by znamenalo, že by nemohla nikam chodiť. Hlad sa u dieťatka nedá predvídať, keďže počas dojčenia pije vždy rôzne množstvá mlieka. Ak vidíme vonku kŕmiť matku dieťaťa fľašou, nikto sa nad tým nepohoršuje, my dospelí sa tiež niekedy najeme vonku v meste, a rovnako sa niekedy vonku nadojčí aj dieťa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >