Aj žena, ktorá nerodila, môže svoje dieťa dojčiť, dokázala to aj táto mamička trojtýždňového bábätka

Patricia Poprocká, 9. februára 2019 o 08:34

Príroda je tak múdra a ženské telo tak dokonalé, že keď treba, rozkojí sa aj indiánska babička. Tvrdenie o indiánskej babičke v našich podmienkach síce nevieme dokázať, dojčiť svoje dieťa však naozaj dokáže aj matka, ktorá dieťa neporodila. Tak, ako čerstvá mamička 18-dňového adoptovaného bábätka, ktorých šťastný príbeh zverejnilo Občianske združenie Mamila.

Výraz bábätka hovorí za všetko.

Foto: OZ Mamila

Matka adoptovaného bábätka na fotografii dojčí svoje dieťatko zatiaľ pomocou laktačnej pomôcky, čo vytvára skvelé predpoklady na spustenie tvorby mlieka a následné dlhodobé dojčenie. Združenie Mamila, ktoré sa venuje podpore dojčenia, fotografiu uverejnilo na svojej facebookovej stránke.

Naštartovať hormonálny systém, aby telo začalo produkovať materské mlieko, pomáha matkám kontakt koža na kožu s bábätkom, bylinky, homeopatiká, ale aj hormonálne lieky, ktoré v tele navodzujú stav tehotenstva.

Indiánske babičky sú odkázané len na kontakt „skin to skin“ a bylinky, u nás si môžu mamičky pomôcť aj vymoženosťami farmaceutického priemyslu a radami laktačných poradkýň.

Pomoc profesionálnej poradkyne z Mamily využila aj mamička 18-dňového bábätka na obrázku. Do prvého prisatia bolo kŕmené len z fľaše, čo proces prisatia dosť komplikuje. Napriek tomu sa však aj po takmer troch týždňoch dokázalo bábätko prisať k prsníku hneď na prvýkrát.

Aby dostalo prídel mlieka, na aký je zvyknuté, mamička s poradkyňou použili laktačnú pomôcku – cievku, ktorá vedie popri prsníku, a z nej si bábätko saje mlieko z pomocnej nádobky. „Vďaka tomu získava všetky aspekty satia na prsníku. Pretože dojčenie je viac ako len získavanie mlieka,“ pripomína predsedníčka Mamily MUDr. Lucia Kantorová.

Ako zdôrazňuje, adoptované deti potrebujú dojčenie ešte viac. Bábätko si tak vytvára k matke vzťahovú väzbu, upokojuje ho, dáva mu pocit bezpečnosti. A to bez ohľadu na to, či z prsníka mlieko tečie alebo nie. „Dojčenie dieťaťu pomôže prekonať situácie, o ktorých nie je schopné komunikovať, dáva mu možnosť cítiť sa príjemne, reguluje teplotu, tep, dýchanie, činnosť srdca, pomáha pri chorobe, pádoch, hneve,“ vymenúva Lucia Kantorová.

Ženy, ktoré chcú dojčiť svoje adoptované deti, sa na to majú podľa odporúčaní Mamily začať pripravovať najskôr deväť mesiacov pred plánovanou adopciou.

Antikoncepcia, bylinky a kontakt koža na kožu


Najlepšie je vytvoriť si plán s poradkyňou. Možností je viacero – od pravidelného odsávania až po hormonálnu prípravu. Tá podľa Mamily v kombinácii s ďalšími prípravkami na zvýšenie tvorby mlieka simuluje tehotenstvo, podporí rast mliečnej žľazy a prsníkov a spôsobí podobnú hormonálnu situáciu ako po pôrode, čo v konečnom dôsledku podporí tvorbu mlieka.

Hormonálna príprava zahŕňa užívanie dvojzložkovej antikoncepcie bez prerušenia aspoň 30 dní, ideálne až päť mesiacov. Musí ju predpísať gynekológ, a samozrejme, má nežiaduce účinky, nie všetky ženy ju môžu dobre znášať. Ako však zdôrazňuje Mamila, užívanie umelých hormónov nie je nevyhnutnou podmienkou pre dojčenie adoptovaného dieťaťa.

Okrem hormónov ženám odporúčajú lieky senovku grécku a benedikt lekársky a začať s odsávaním mlieka, prípadne prikladaním bábätka, ak je to už možné.

Prisatie bábätka je možné podporiť aj fyzicky – častým kontaktom koža na kožu, nosením bábätka v nosiči, blízko prsníka, spoločným spaním v jednej posteli, spoločným kúpaním, nacvičovať kŕmenie po prste, používať kŕmenie pomocou cievky, aby dieťa k prisatiu na prsník stimuloval tok mlieka. Odporúča sa vyhnúť cumlíku a kŕmeniu z fľaše, to celý proces sťažuje.

Začiatky môžu byť náročné

Lucia Kantorová pripomína, že dojčenie, najmä pokusy o dojčenie môžu byť pre matku psychicky náročné. Ide totiž o dlhodobú snahu, ktorá môže trvať celé týždne. „Treba mať realistické očakávania. Dojčenie vás do materstva zaangažuje veľmi fyzickým spôsobom, ktorý ste možno neočakávali. Môžete zažívať zmiešané pocity, môžete byť veľmi unavená.“ Ako však dodáva, určite to stojí za to.

„Dojčiť s radosťou a potešením potom môžete veľmi dlhú dobu. Dojčenie je investícia, ktorá sa vám rozhodne vráti. Mnohé adoptívne matky sú pri dojčení úspešnejšie než biologické, lebo ich odhodlanie môže byť väčšie.“



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 12. februára 2019 o 20:01

    Osobne s hormonálnou prípravou nesúhlasím. Po prvé preto, lebo pre mnoho žien je to neprijateľná chémia. Po druhé preto, lebo mamička v procese čakania na bábätko voľné pre adopciu nevie, či bábo bude voľné o dva dni alebo o dva roky. Aj bez chémie je to psychicky náročný proces. Mamička neprekonáva hormonálne zmeny ako iná tehotná matka a často je to matka, ktorá ešte nemala dieťa a nevie, čo ju čaká. Čím viac umelých zásahov pred príchodom dieťatka, tým ťažšie sa bude vedieť spoliehať na vlastné sily.

    Keď som riešila prípravu na dojčenie pre adopciu ja, tak sme si s mamičkou vysvetlili, že úplne najdôležitejšie bude stráviť prvé týždne v kontakte koža na kožu. Dojčenie je super, ale druhoradé, až za fyzickým kontaktom. Pri malých bábätkách do 6 týždňov vďaka prirodzenej polohe (viac viď www.dojčenie.eu) neprisávajúce sa dieťa temer nepoznám (tu je na fotke priečna poloha, kde má dieťa väčšie problémy sa prisať) - tak som mohla mamičku uistiť, že prisatia sa nemusí obávať a cievka dorieši nedostatok mliečka. Odsávačku pri bábätku neodporúčam, lebo to bráni vlastnému kontaktu s dieťaťom. Radšej nech dieťa robí odsávačku. Hlavne, nech mi zavolá okamžite, keď príde s bábätkom domov.
    Tak aj bolo - 2týždňové bábo išlo okamžite kontakt koža na kožu a prisalo sa aj s cievkou. V priebehu pár týždňov tvorba mlieka aj s pomocou byliniek stúpla cca na 20% celkovej potreby. Dojčili sa temer 6 mesiacov, nakoľko tam cumlík a neskôr i fľaša nepriaznivo vstúpilo do dojčenia, napriek odporúčaniam. Objektívny fakt je ten, že niekoľko mesačné dieťa často cievku odmieta a ak nie je dostatočne na príkrmoch, tak matka často zvolí tu najjednoduchšiu cestu. Každopádne, vytvorilo sa medzi nimi nádherné puto, na ktoré začiatky mamička 2ročnej slečny vďačne spomína.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >