Aj za trojku možno dieťa pochváliť. Päť rád, ako zvládnuť polročné vysvedčenia

Patricia Poprocká, 31. januára 2023 o 05:35

Trikrát hlboký nádych a výdych alebo to zvládate aj bez prípravy? Aj polročné vysvedčenia možno vytvoria v niektorých domácnostiach poriadne dusno. Aj keď sú to len čísla, navyše priebežné, podľa niektorých rodičov odzrkadľujú nedostatočnú snahu či schopnosti ich potomkov a cítia potrebu dať im to patrične najavo. Ak patríte medzi nich, odkaz psychológov je jednoznačný: Skúste inú reakciu.

Výčitkami veľa nedosiahnete, skôr naopak.

Foto: shutterstock

Aj keď máte oprávnený záujem na tom, aby sa vedomosti vašich detí zlepšili, existuje aj lepšia cesta než cez výčitky a kritické slová. Navyše, vedomosti a školské výsledky neznamenajú vždy to isté. Ak ste teda zo skupiny tých, ktorých známky detí vedia vytočiť, prečítajte si nasledujúce rady odborníkov z českého centra LOCIKA, ktoré sa zameriava na vylepšenie rodinných vzťahov, akou reakciou dosiahnete želateľný výsledok. Karhanie, tresty a výčitky to nie sú.

Zostaňte pokojní

Že to ide ťažko? Nuž, pomyslite na dôsledky – vyhrotená reakcia plná zlosti a hnevu rozhovor nikam neposunie. Nezískate nič, skôr môžete situáciu ešte zhoršiť: Dieťa nabudúce bude pred vami zlé známky radšej tajiť, aby sa vyhlo takýmto scénam.

Najprv pochváľte

Vždy je čo, aj keď to na prvý pohľad možno nevyzerá. Hoci len dobrá dochádzka, vzorné správanie, niekedy možno aj trojka (vždy lepšie ako štvorka či nedostatočná) môže byť úspechom. Potom prejdite na oblasti, ktoré by sa zišlo zlepšiť. Pokojným hlasom a vecne, samozrejme.

Diskutujte

Ak si zoberiete hlavné slovo nadlho, môžete byť čo aký dobrý rečník, dieťa vás skôr či neskôr počúvať prestane, márne budú krásne či prísne slová. Radšej dieťa do rozhovoru aktívne zapájajte – pýtajte sa ho na dôvody zlých známok (možno ich aj viete, ale vždy je dobré počuť z úst dieťaťa, ako to vidí), na možnosti zlepšenia a aj na to, ako sa váš potomok v škole cíti. Dialóg v tomto prípade dokáže veľa. Možno sa dozviete, že sa dieťa v škole dieťa nudí, cíti preťažené alebo v strese a už budete aspoň vedieť, z čoho vychádzať.

Pokúste sa dieťa motivovať

Nie zákazmi. Najľahšou metódou sa zdajú byť odmeny, aj keď to niekedy zaváňa kupovaním. Môžete ale vymyslieť aj stávku – ak si napríklad dieťa zlepší známku, prípadne potiahne rok či mesiac bez päťky v matematike, vy začnete s behaním, otužovaním, prípadne vyskúšate s dieťaťom nejakú činnosť, ktorú obľubuje. Ideálne je nájsť takú motiváciu, ktorá v dieťati vzbudí prirodzený záujem o daný predmet a bude sa chcieť samé dozvedieť viac. Napríklad pri cudzom jazyku pomáhajú texty piesní obľúbených kapiel, môžete dieťaťu sľúbiť výlet do zahraničia.

Nesnažte sa o dokonalosť

Podporte v deťoch ich talent a prirodzený záujem o tú ktorú oblasť. Zmierte sa s tým, že váš syn nemusí byť čistý jednotkár, vo všetkom vždy perfektný. Načo? Pozrite sa na seba, ak ste aj čisté jednotky mali – čo si z učiva dodnes naozaj pamätáte a boli tie jednotky naozaj dôležité pre šťastný život?





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >