Škola, kde zastal čas. Drevené lavice, tabuľa i peračník ukazujú, ako sa na dedine učili naši dedovia

TASR, pt, 4. augusta 2021 o 04:54

Takmer o sto rokov dozadu sa ocitnete pri návšteve staručkej školy v Klokoči v Detvianskom okrese. Dnes slúži ako múzeum a pozrieť si tu môžete pôvodné drevené školské lavice, v ktorých sedávali žiaci, tabuľu, dokonca i staručkú podlahu, ktorá pamätá kroky dávno dospelých žiakov a ich učiteľov.

Vzácna fotografia z výučby v Klokoči v školskom roku 1938/39.

Foto: web obce Klokoč, klokoc.sk

„Máme tu aj pôvodné školské pomôcky - papierové plagáty, podľa ktorých sa deti učili abecedu, pravítka a knihy,“ vyratúva zakladateľ a vedúci a sú súčasťou Múzea v starej škole Stanislav Krško.

Návštevníci môžu vidieť aj staré drevené počítadlo, ktoré zohnal v Brne. „Starý školský drevený peračník som kúpil od pána, ktorý ho mal po svojom starom otcovi. Je celý drevený, dá sa vysunúť a je na ňom aj pravítko. Pochádza približne z roku 1932,“ uviedol s tým, že medzi vzácne predmety patria aj staré viazané zošity a vysvedčenie miestnej občianky, ktorá do klokočskej školy chodila.

Okrem toho tam môžu ľudia vidieť starožitnosti a exponáty ľudového a folklórneho charakteru, ktoré sa používali v minulom storočí. „Staré veci mám z celého bývalého Československa. Niektoré sú z Pardubíc, Šiah, či Dudiniec. Hoblíky sú z roku 1906, daroval nám ich miestny občan. Cieľom expozície je, aby aj budúce generácie videli, s akými vecami sa v minulosti pracovalo,“ vraví Stanislav Krško.
Škola s dvomi triedami v Klokoči fungovala v rokoch 1932 až 1981. Potom ju zrušili a žiaci sa presunuli do Slatinských Lazov. V jednej z tried neskôr vznikla predajňa potravín. „Vždy, keď sem dnešní 50 až 55-roční absolventi prídu, sú nadšení a tešia sa z toho, keď vidia svoje lavice. Zachovali sa aj fotografie, sú zo školskej kroniky,“ zhrnul Krško.

Do expozície veci každoročne pribúdajú. Ľudia sem môžu prísť kedykoľvek, návšteva sa však musí dohodnúť vopred, telefonicky alebo mailom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >