Bavte sa na lyžiach! Šesť tipov, ako si spestriť rodinnú lyžovačku skvelými hrami

Patricia Poprocká, 30. decembra 2018 o 06:02

Ak vás alebo vaše deti už nudí otáčať jazdu za jazdou na tom istom kopci, nemusíte hneď skončiť v bufete. Spestrite si lyžovačku hrami, ktoré sa dajú hrať aj na lyžiach. Samozrejme, za podmienky, že deti už dokážu samé zlyžovať kopec, prípadne sa radia aspoň medzi mierne pokročilých lyžiarov. Tu je niekoľko tipov.

Sneh, lyže a úsmev - pohoda v zime zaručená.

Foto: Miriam Poprocká

Zahrajte sa na pretekárov


Niektoré strediská ponúkajú postavenú trať s časomierou, na ktorej stačí prejsť vytýčenú trasu. Po preťatí cieľovej fotobunky sa vám ukáže čas. Jednoduché – rýchlejší víťazí. V strediskách, kde nie sú takéto možnosti, si môžete postaviť vlastnú trať. Ak nemáte tyče, na zábavu postačia aj paličky. A pretekári môžu jazdiť pre zmenu či zábavu bez palíc.

Hra na slalom


Ak lyžujete napríklad štvorčlenná rodina pospolu, môžete si postaviť živý slalom. Traja ľudia sa postavia pod seba do vzdialenosti niekoľko metrov, a vyrobia tak „ľudské bránky“. Štvrtý prejde pomedzi nich a zaradí sa zasa o niečo nižšie. Vytvorí ďalšiu „bránku“, a ten, ktorý zostal najvyššie má zasa novú trať. Po jej zlyžovaní sa zasa zaradí na koniec a urobí poslednú bránku. Hra pokračuje až do cieľa.

Lyžiarsky vláčik


Nebudete sa držať za ruky ani za ramená, skôr naopak – zaradíte sa do bezpečnej vzdialenosti, lyže za lyže, a ide sa. Každý sa snaží nasledovať stopu toho pred sebou, ako aj zatáčať oblúk na rovnakom mieste. Ľudia vo vláčiku si vychutnajú zábavu, a tí, ktorí ich sledujú z cieľa, zasa pekný pohľad. Pre ešte väčšiu zábavu je dobré mať niekoho, kto by vláčik z cieľa natočil. Ako prvý by mal ísť najzdatnejší lyžiar, rovnako zdatný lyžiar by mal ísť aj ten posledný.

Bavte sa! Lyžovačka nemusí byť len o spúšťaní sa hore-dolu.

Foto: Miriam Poprocká

Vyrobte si skok


V rámci relaxu od lyží sa chyťte lopaty alebo jednoducho zoberte sneh do vlastných rúk. Vyrobte si z kopy snehu odrazový mostík, na ktorom si skvele zaskáčete. Samozrejme, prispôsobte ho schopnostiam najslabšieho lyžiara.

Lesná dráha


Nuda na zjazdovke, zábava medzi stromami. Pozor, takúto jazdu si môžete dovoliť len v menšom stredisku, ktoré dobre poznáte. V žiadnom prípade nechoďte mimo vyznačenej zjazdovky v neznámom prostredí, ani v horách, kde hrozí lavínové nebezpečenstvo. Ak sa vyberiete do lesa, voľte nenáročné a široké lesné cestičky. Okrem toho na takúto trasu si môžu trúfnuť len tí, ktorí majú svoje lyže pod kontrolou, inak sa môžu vážne zraniť. Ako platí na cestách, platí aj tu – jazdu treba prispôsobiť stavu a povahe vozovky, v tomto prípade strmine kopca a snehovej podložke.

Vyskúšajte paralelný slalom


Je to podobné ako vláčik, akurát sa postavíte všetci vedľa seba. Dohodnite sa, do ktorej strany urobíte všetci prvý oblúk a po očku si kontrolujte lyžiara vedľa seba. Ideálne by ste mali lyžovať všetci rovnakou rýchlosťou rovnako veľkými oblúkmi do rovnakých strán. Kameraman v cieli pomôže vylepšiť prípadné nedostatky.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >