Milované zemiaky. 15 tipov, ako ich skladovať, uvariť bez rozvarenia a naozaj chrumkavo upiecť

Gabriela Bachárová, 8. septembra 2021 o 04:00

Kto by ich nemal v obľube? Prinášame vám užitočné tipy a triky, ako zo zemiakov v kuchyni dostať maximum.

Zemiaky patria do našej kuchyne.

Foto: Shutterstock.com

Uskladnenie zemiakov

Zemiaky uskladňujte v chladnej, suchej a hlavne tmavej miestnosti. Na svetle totiž začínajú zelenať a tvoria zdraviu škodlivý solanín, ktorý môže privodiť až otravu. Zelené miesta vždy zo zemiakov vyrežte.

Klíčky odstráňte

Rovnako sa pred varením zbavte všetkých klíčkov, pretože aj tie obsahujú jedovaté látky. Nemusíte však tieto zemiaky vyhadzovať, stačí odstránenie klíčkov. Naklíčené zemiaky nikdy nevarte či nepečte v šupke.

Do chladničky nie

Zemiaky neskladujte v chladničke, prílišný chlad im škodí a podporuje tvorbu solanínu. Najlepšia je pivnica či komora s vhodnými teplotnými podmienkami.

Pleseň či hniloba? Do koša!

Ak sa na zemiakoch objaví pleseň alebo hniloba, nestačí ju vyrezať, je potrebné zeleninu vyhodiť. Pleseň či hnilobu totiž nemusíte vidieť v celom rozsahu.

Trik na rovnomerné uvarenie

Aby boli všetky zemiaky uvarené v rovnakú dobu, prepichnite tie veľké pred varením napríklad špajdľou alebo ihlicou na pletenie.

Trochu tuku proti rozvareniu

Ak chcete mať zemiaky nerozvarené, do vody pridajte trochu tuku. Trošku pridanej soli zasa zaistí, že nepopraská šupka.

Zemiaky expres

Ponáhľate sa a potrebujete, aby sa zemiaky uvarili čo najrýchlejšie? Vhoďte do vody troška masla či oleja. Zároveň si tak uchovajú viac vitamínov a budú chutnejšie.

Chrumkavejšie zemiaky

Vychladnuté plátky zemiakov pred opečením posypte múkou, budú chrumkavejšie.

Ako ich oživíte

Staré zemiaky pri varení oživíte tak, že do vody pridáte trochu cukru, mlieka, lyžičku octu alebo celú cibuľu.

Lepší šalát

Zemiaky určené na šalát varte vo vode s trochou octu, nestmavnú a nerozvaria sa.

Mrkva do cesta

Do cesta na zemiakové placky nastrúhajte jednu mrkvu, zostane tak svetlé. A ak doň pridáte trošku prášku na pečenie a necháte nakysnúť, placky budú stráviteľnejšie.

Luxusné čipsy

Šupky zo zemiakov nevyhadzujte, sú plné zdraviu prospešných látok. Pripravte si z nich luxusné čipy. Čisté šupky dajte na plech vyložený papierom na pečenie, pridajte olej, korenie podľa vlastného výberu a zamiešajte. Pozor, pečte ich len v jednej vrstve na 200 stupňov asi štvrť hodiny. Čipsy si tiež môžete upiecť na panvičke.

Rýchly proces

Jedlá, ktoré ste zahustili zemiakovým škrobom, povarte už len krátko. Pri dlhšom varení by opäť zredli.

Viac druhov

Na trhu je viac druhov zemiakov, ktoré majú rôzne použitie. Z pevných lojovitých zemiakov (varný typ A) si pripravíte smažené či pečené pokrmy alebo zemiakový šalát. Polopevné, polomúčne zemiaky (varný typ B) využijete k „tvorbe“ hranoliek, nákypov, pečených zemiakov či zemiakových placiek. Múčne zemiaky (varný typ C) využite na prípravu kaše, krokiet, zemiakových knedličiek či zemiakovej polievky.

Dokonale chrumkavé zemiaky
Pečené zemiaky sú jedným z najobľúbenejších pokrmov, ako ich však pripraviť, aby boli chrumkavé? Recept ponúka česká autorka kuchárskych kníh Jana Florentýna Zatloukalová vo svojej knihe Kuchárka pre dcéru (vyšla v češtine). Plech, na ktorom budete zemiaky piecť, vložte prázdny do rúry. Tú zohrejte na 220 stupňov. Umyté, oškriabané a nakrájané zemiaky dajte variť do hrnca so studenou vodou, osoľte, nechajte zovrieť a varte štyri minúty. Zlejte vodu a krúživými pohybmi zatrepte s hrncom. Do rozpáleného plechu vložte olej či masť a jednu minútu v rúre zahrievajte. Plech vyberte a hneď naň vysypte zemiaky, ale opatrne, tuk bude prskať. Osoľte a zamiešajte. Pečte 20 až 25 minút. Vďaka predvareniu a zatrepaniu budú mať zemiaky chrumkavý obal a vďaka predohriatiu tuku sa neprichytia k plechu.


(pri príprave článku sme využili i rady z knihy Jak to všechno zvládnu od Sone Havlovej)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >