5 tipov, ako na jeseň podporiť detskú imunitu

Gabriela Bachárová, 12. októbra 2018 o 21:13

Začína obdobie detských infekcií, nemusíte ale bezbranne čakať, čo váš potomok zasa chytí v škôlke alebo škole. Jeho imunitu máte do veľkej miery vo vlastných rukách.

Pobyt vonku je pre dobrú imunitu nenahraditeľný. A je to aj zábava!

Foto: Shutterstock.com

1. Buďte čo najviac vonku


Na Slovensku nie je zvykom chodiť s deťmi von za každého počasia. Ihriská a športoviská sú počas jesenných a zimných mesiacov opustené. Mamičky sa skôr snažia zahnať potomkov čo najrýchlejšie do tepla a von vychádzať, len keď je to nutné. „Je to však iba otázka zvyku. V novembri minulého roku sme strávili pár dní vo Švédsku a prekvapilo ma, že deti tam lietali vonku v daždi, zime. Mali gumáky, boli dobre oblečené. Myslím si, že na Slovensku by sa taký postoj rodičov považoval za nezodpovedný. Veď by deti mohli prechladnúť. Je to škoda,“ hovorí Eva, mamička dvoch detí z Trenčína.

Ak dieťa vypustíte von bez obáv aj v novembri, môžete si pripísať hneď tri plusové body. Pohyb za prvé prospieva imunite. Niektoré zložky imunitného systému, napríklad lymfatický systém, sa aktivujú, len keď sa hýbeme. Za druhé, suchý vzduch v domácnostiach poškodzuje sliznice, pobyt vonku ich znovu zvlhčí a vďaka tomu lepšie odrážajú útoky bacilov. A napokon, pobyt vonku v chladnejšej časti roku je aj dobrým otužovaním. Nechajte dieťa občas aj zmoknúť. Ak hneď potom prejde do tepla, nehrozí prechladnutie a bude to pre jeho obranyschopnosť prospešná skúsenosť.

2. Nepodceňujte otužovanie


Odborníci zväčša radia začať s otužovaním na jar či v lete, keď je vonku teplo, ale otužilecké minimum si môžete osvojiť aj bez ohľadu na klesajúce teploty. Namiesto teplej sprchujte dieťa vlažnou vodou, skúste nechať v noci pootvorené okno, na von obliekajte potomka vždy trochu menej, ako je v našich zemepisných šírkach zvykom. V domácich podmienkach si dokonca môžete pripraviť aj improvizovaný Kneippov chodník. Nech si dieťa striedavo máča nohy v teplej a studenej vode. Povzbudí sa tým krvný obeh, čo má na imunitu priaznivý vplyv.

3. Servírujte rybu i kyslú kapustu


Z potravín obranyschopnosti poslúžia napríklad kyslá kapusta, mrkva, cesnak, cibuľa, citrusové plody, zázvor, ryby či hydina. Nie je však dôležité len zloženie stravy, ale i jej množstvo a úprava pokrmu. „Kto je veľa a priveľmi tučné a sladké jedlá, núti svoj imunitný systém k tomu, aby koncentroval obranné látky v tráviacom trakte. Sú stiahnuté dovnútra tela a ak dôjde k infekcii, obranné reakcie neprebiehajú s potrebnou intenzitou,“ upozorňuje nemecký doktor Hermann Geesing v knihe Imunitný tréning. Opatrne preto so sladkosťami a hranolčekmi. Ak sa vám osvedčili prípravky z lekárne, efekt môže mať užívanie echinacey, kolostra, propolisu, betaglukánu, ženšenu či probiotik.

4. Nech je doma veselo


Na imunitu má vplyv športovanie i zdravá strava, ale hádam najdôležitejšie je, aby dieťa bolo v dobrej psychickej kondícii. Stres a smútok poškodzujú ľudskú obranyschopnosť, naopak dobrá nálada a spokojnosť ju podstatne posilňujú. Koncom osemdesiatych rokov minulého storočia prebehol pokus, kedy študentom pustili náučný film a komédiu. Potom im odobrali sliny. Po neutrálnom vzdelávacom programe sa stav imunity nezmenil, ale po veselej groteske, počas ktorej sa veľa smiali, sa podstatne zvýšil počet obranných buniek.

Snažte sa preto hlavne o dobrú a veselú atmosféru v rodine. Nezabúdajte sa ani v každodennom kolotoči zaujímať o to, ako sa dieťa cíti a či nemá nejaký problém. Nepreťažujte ho, nechajte mu dosť času na odpočinok. A doprajte mu aj dosť spánku, aby imunita dostala možnosť sa počas noci zregenerovať.

5. Sauna na vek nepozerá

Sauna nie je len pre dospelých, vyskúšať ju môžu aj malé deti asi od pol roka. „Dcérka mala časté infekcie. Už som nevedela, čo robiť. Pediatrička ma potom nasmerovala do miestnej sauny. Návštevy jedenkrát do týždňa naozaj pomohli. Netvrdím, že choroby nás teraz úplne obchádzajú, ale veľmi sa to zlepšilo,“ pochvaľuje si Radka, mama štvorročnej Izabely.

Pravidelné saunovanie zvyšuje v tele podľa prieskumov počet bielych krviniek, ktoré hrajú v obranyschopnosti kľúčovú rolu. Striedanie horúceho vzduchu a studenej vody naviac detský organizmus otužuje.

Niekedy to bez lekára nejde


U malých detí je bežná častá chorobnosť. Ich imunita sa iba vyvíja, musí sa ustáliť. Zbystrite však, ak ide potomok z jednej infekcie do druhej a často dostáva antibiotiká. Je možné, že má zníženú obranyschopnosť. Ak sa deficit preukáže, imunológ mu môže predpísať takzvanú imunomodulačnú liečbu. Dieťa dostáva preparáty, takzvané bakteriálne lyzáty, ktoré obsahujú neživé časti patogénov. Organizmus sa s nimi popasuje, naučí sa na ne reagovať a keď príde zdravotný problém, ľahšie ho zvládne.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >