10 dôvodov, prečo pediatri odporúčajú očkovať deti proti covidu

Gabriela Bachárová, 14. júna 2021 o 04:15

„Všetky dostupné údaje dokazujú, že vakcína pre deti je bezpečná a efektívna. Jej účinky sú pod takým drobnohľadom svetových vedeckých kapacít ako žiadne iné liečivo," tvrdí ministerstvo zdravotníctva a deťom vo veku od 12 do 15 rokov očkovanie odporúča.

Zvážte očkovanie detí proti covidu.

Foto: Shutterstock.com

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo desať bodov, v ktorých sa snaží presvedčiť rodičov detí od 12 do 15 rokov, aby nechali svoje deti zaočkovať proti ochoreniu Covid-19 vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BionTech. Európska únia odporučila jej podávanie na konci mája, slovenské deti majú možnosť nechať sa očkovať od 7. júna, kedy im úrady sprístupnili čakáreň. Ak zvažujete, či dieťa na očkovanie prihlásiť alebo nie, prečítajte si, čo o ňom hovorí rezort zdravotníctva a rozhodnite sa podľa svojho uváženia.

Výhody očkovania detí podľa rezortu zdravotníctva

1. Chceme mať zdravé deti! Hoci väčšina detí má ľahký priebeh ochorenia, boli popísané aj prípady s ťažkým priebehom aj úmrtím, tiež závažné neskoré komplikácie.
2. Aj keď dieťa nejaví známky ochorenia, predsa môže byť nakazené vírusom spôsobujúcim ochorenie Covid-19 a byť zdrojom a šíriteľom infekcie pre svojich najbližších a celé okolie.
3. Len vďaka očkovaniu netrpia deti dôsledkami detskej obrny, nezomierajú na osýpky, čierny kašeľ ani na záškrt.
4. Detský lekár očkuje dieťa od prvých mesiacov života, tieto očkovania zabránili mnohým závažným ochoreniam. Verte mu, že aj očkovanie proti ochoreniu Covid-19 zabráni vážnemu ohrozeniu zdravia a života vášho dieťaťa.
5. Očkovacia látka proti ochoreniu Covid-19 má relevantné štúdie a jej vplyv na očkované deti i dospelých je dlhodobo sledovaný. Najväčšie lekárske autority u nás i vo svete ju považujú za bezpečnú a účinnú.
6. Šancu pre plnohodnotný život majú len deti vzdelané v povolaní, ktoré si vyberú. Vráťme ich do škôl.
7. Deti znova potrebujú trénovať, pretekať, stretávať sa pri športe a hrách.
8. Doprajme deťom prázdniny u starkých či v tábore, dovolenku v prírode, pri vode, nech ich obohatia nové zážitky a poznávajú zaujímavé miesta.
9. Nikto nechce zažiť tretiu vlnu ochorenia Covid-19 s intenzitou a opatreniami tej druhej!
10. Vráťme deťom ich detstvo očkovaním proti Covid -19.

Kampaň rezortu zdravotníctva podporila i prezidentka slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Elena Prokopová, jej stanovisko znie: „Vďaka očkovaniu už nepoznáme mnohé potenciálne smrteľné ochorenia ako pravé kiahne, detskú obrnu, osýpky alebo záškrt. Aj očkovanie proti Covid-19 zabráni vážnemu ohrozeniu zdravia a života detí a umožní im chodiť do školy, vzdelávať sa, rozvíjať svoje fyzické i mentálne schopnosti mimoškolskými aktivitami, účasťou v táboroch, stretaním sa s rodinou i priateľmi."

Pozorované vedľajšie účinky vakcín u detí sú najmä bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy a svalov, teplota či triaška. Podobne ako u dospelých po niekoľkých dňoch ustúpia. „V publikovaných štúdiách neboli pozorované poruchy zrážania krvi ani vážne alergické reakcie u detí medzi 12 a 15 rokom života. Pandémia za posledný rok negatívne ovplyvnila životy stoviek tisíc detí a nepochybne zanechala nielen následky na fyzickom zdraví mnohých z nich, ale spôsobila veľké mentálne a emocionálne škody na detskej populácii," tvrdí ministerstvo.

Registrovať sa na očkovanie je možné na tomto odkaze:
https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia

Účinnosť od 75 percent

Štátny ústav pre kontrolu liečiv poskytol bližšie informácia, ako sa vakcína Comirnaty pre deti testovala: „Do klinickej štúdie bolo zapojených viac ako 2 000 dospievajúcich vo veku 12 až 15 rokov. Klinické skúšanie bolo kontrolované placebom, to znamená, že polovica dospievajúcich dostala vakcínu a polovica placebo. V skupine zaočkovanej vakcínou sa nevyskytol žiaden prípad nákazy, v skupine s placebom sa vyskytlo 16 prípadov. Toto klinické skúšanie ukazuje až stopercentnú účinnosť vakcíny, avšak skutočná účinnosť sa odhaduje na 75 až 100 percent. Zaočkovanej skupine sa merala aj hladina protilátok, ktorá bola veľmi podobná ako v skupine očkovaných vo veku 16 až 25 rokov."

Európska lieková agentúra EMA v súvislosti s vakcínou Comirnaty skúma veľmi zriedkavé prípady myokartitídy (zápalu srdcového svalu), ktoré sa objavili najmä u ľudí mladších ako 30 rokov. „Súvislosť medzi týmito prípadmi a očkovaním zatiaľ nebol stanovený, EMA však prípady dôkladne monitoruje," uvádza Štátny ústav pre kontrolu liečiv.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarCellesti 24. júna 2021 o 08:09

    Covidová mašinéria sa snaží siahnuť na to najcennejšie, na naše deti. Žiadny z uvedených argumentov nie je dôvodom, aby som dal očkovať deti.

    "Aj keď dieťa nejaví známky ochorenia, predsa môže byť nakazené vírusom spôsobujúcim ochorenie Covid-19 a byť zdrojom a šíriteľom infekcie pre svojich najbližších a celé okolie." - to platí najmä pre zaočkovaných ľudí, keď si namýšľajú, že nemôžu byť nositeľom a bezpríznakovým šíriteľom covidu.

    "Len vďaka očkovaniu netrpia deti dôsledkami detskej obrny, nezomierajú na osýpky, čierny kašeľ ani na záškrt." - tento argument nie je žiadnym dôvodom na to, aby som dieťaťu vedome podal rokmi neoverenú experimentálnu vakcínu, ktorá neprešla všetkými testovacími fázami a je schválená len podmienečne.

    "Detský lekár očkuje dieťa od prvých mesiacov života, tieto očkovania zabránili mnohým závažným ochoreniam. Verte mu, že aj očkovanie proti ochoreniu Covid-19 zabráni vážnemu ohrozeniu zdravia a života vášho dieťaťa." - zase len slová, žiadny vecný argument, papier znesie všetko.

    "6. Šancu pre plnohodnotný život majú len deti vzdelané v povolaní, ktoré si vyberú. Vráťme ich do škôl.
    7. Deti znova potrebujú trénovať, pretekať, stretávať sa pri športe a hrách.
    8. Doprajme deťom prázdniny u starkých či v tábore, dovolenku v prírode, pri vode, nech ich obohatia nové zážitky a poznávajú zaujímavé miesta.
    9. Nikto nechce zažiť tretiu vlnu ochorenia Covid-19 s intenzitou a opatreniami tej druhej!
    10. Vráťme deťom ich detstvo očkovaním proti Covid -19."

    Argumenty č. 6 - 10 sú výslovné citové vydierania - ľudský grc. Na to, aby deti chodili do školy, aby trénovali, športovali a hrali sa, aby chodili za starkými, na dovolenku a do táborov a aby zažívali plnohodnotné detstvo nepotrebujú deti žiadnu vakcínu, hlavne nie tú proti covidu! Pred rokom a pol žiadnu vakcínu na toto všetko nepotrebovali a nepotrebujú ju ani teraz, len ľudská hyenistická mašinéria sa ich snaží zatiahnuť do tejto špinavej hry. Keď je niečo naozaj užitočné a prospešné pre ľudí, tak ľudia si to sami nájdu, nepotrebujú k tomu takúto očividnú propagandu - toto je ale ako klamlivá reKLAMa. Ľudia bdite!
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >