Zoznámte deti s vtáčími hodinami. Prvá vstáva červienka, kukučka hlási pol piatu

Patricia Poprocká, 5. mája 2023 o 04:50

Vtáčí spev je potešením pre dušu a neodškriepiteľným znakom toho, že jar je v plnom prúde. Príroda je teraz najkrajšia a ak sa cez predlžený víkend chystáte na výlet, zoznámte deti s vtáčími hodinami.

Prvé zakukanie kukučky hlási v prírode pol piatu.

Foto: WIKIMEDIA, Chris Romeiks

Ak poznáme, ktorý vták ako spieva, dokážeme odhadnúť, koľko je ráno hodín alebo naopak, sledovaním času sa zasa môžeme naučiť rozoznávať vtáčí spev. Vtáky medzi sebou komunikujú najmä za účelom prilákania partnera. Tiež preto, aby samci oznámili, kde je ich územie, do ktorého sa snažia nalákať samičky. Spevom tiež mláďatá privolávajú rodičov.

Každý vták začína spievať v závislosti od toho, kedy vychádza slnko, pretože jeho biorytmus je nastavený na určitý prah svetla. Stupeň osvetlenia teda presne určuje pre každý druh vtáka začiatok jeho spevu. Najzreteľnejšie je to práve teraz v máji a trvá to do konca júna. Po Jánovi (24. júna) sa vtáčiky už neozývajú takto výrazne, súvisí to s výchovou mláďat a výmenou peria, ktorá ich stojí veľa energie.

Teraz, keď slnko vychádza zhruba o pol piatej ráno, sa vtáčiky sa ozývajú postupne podľa nemenného poradia. Je takéto:

Prvá vstáva červienka, a to zhruba o štvrtej hodine letného času. Desať minút po nej sa začína ozývať žltochvost hôrny, za ktorý o päť minút možno počuť drozda. Desať minút pred pol piatou zaspieva oriešok obyčajný a presne o pol kuká kukučka. Kolibrík sykavý začína svoj spev 15 minút po nej, len päť minút pred pinkou. Presne o piatej možno počuť sýkorku a 5.20 trasochvosta. Posledný vstáva brhlík obyčajný, a to o 4.40. Prečo tak neskoro? Ornitológovia majú jednoduché vysvetlenie: Ide o vtáčiky, ktoré nocujú v dutinách stromov, kam sa slnečný svit dostane neskôr. Najznámejšie vtáky, vrabce, vstávajú až na svitaní.
(časy sú orientačné, menia sa podľa svetla a východu slnka, pozn. red.)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >