Žiadne pečivo ani zvyšky z taniera. Viete, čím kŕmiť v zime vtáčiky?

TASR, pt, 18. decembra 2020 o 04:29

Vyrobiť si s deťmi vtáčiu búdku, do ktorej môžeme sypať vtáčikom jedlo počas zimy, je zábavné i užitočné. Deti sa učia láske k prírode, starostlivosti o slabších a spoznávajú radosť z pomoci druhým. Viete však, čo sa má do kŕmidla dávať?

Oriešky a semiačka sú pre vtáčiky najvhodnejšie. Kadžý druh obľubuje to svoje.

Foto: REUTERS

Kto si nie je istý, môže kúpiť predpripravenú zmes v obchode so zvieracími potrebami. Dnes sú v ponuke rôzne, špeciálne pre rôzne druhy vtákov. Môžeme im však ponúknuť aj niečo z nášho jedálnička, ale rozhodne nie všetko.

Ako upozorňuje ornitológ Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku, kŕmidlo pre vtáky by nemalo byť košom na zvyšky z taniera. „Vtákom sa nikdy nedáva korenené ani solené jedlo. Nevhodné je aj pečivo,“ uviedol.

Vtáky podľa neho najviac obľubujú slnečnicu. Vhodná je aj repka, proso, mak, ovos či pšenica. Vyzobať dokážu aj orechy, ktoré im dáme buď v rozpoltenej škrupine alebo vylúpané. Vhodné sú vlašské, lieskové či arašidy, musia však byť nesolené a nepražené.

Každý druh vtáčika uprednostňuje niečo iné. Krmné zmesi pre voľne žijúce vtáctvo, ktoré dostať v obchodoch, či lojové gule prilákajú podľa odborníka najmä pinkovité vtáky – glezgy, stehlíky, zelienky, čížiky, tiež sýkorky (najčastejšie veľká a belasá) či vrabce. „Sýkorky i ďatle obľubujú orechy a loj, zvlášť hovädzí. Straky a sojky majú rady kukuricu, ktorú treba pre menšie druhy pomlieť či podrviť,“ radí Roman Slobodník.

Ako upozorňuje, vysoká koncentrácia vtáctva sa môže stať terčom dravcov, najčastejšie jastraba krahulca. „Nebuďte prekvapení a do tohto prirodzeného deja v žiadnom prípade nezasahujte,“ vraví.

Pozor na lepidlá!

Veľkým nebezpečenstvom pre vtáčikov sú lepidlá, ktoré ľudia používajú na chytanie hlodavcov. Ak sa tam prilepí vtáčik, je to preňho zväčša istá smrť. Ak ho nájdeme ešte živého, odlepiť ho možno s použitím kuchynského oleja, ktoré však zasa škodí periu. Nie vždy sa to však podarí, navyše, ak sa lepidlo dostane do organizmu vtáčika, umiera. Tieto pasce by sa nemali používať.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >