Tri úchvatné VIDEÁ zo zvieracej ríše. Čo sa rodičia môžu naučiť od opice, kačky a veveričky

pt, gb, 11. novembra 2020 o 04:35

Príroda je dokonalá a je na našu škodu, že sa ju niekedy snažíme premôcť aj v oblastiach, kde nie je treba. Tri videá zo zvieracej ríše môžu byť inšpiráciou pre ľudí pri starostlivosti o deti či príprave na pôrod.

Pri mame je najlepšie aj opiciam. Na ilustračnej snímke gorilie mláďatko v pražskej ZOO.

Foto: REUTERS

Opičia láska vie byť i nádherná

„Moje si, len moje! A pred každým si ťa ochránim!“ Opičia láska je pojem, ktorým sa označuje chorobné upnutie matky na dieťa, čím mu bráni v zdravom raste. Tá ozajstná opičia láska je ale niečo úplne iné, ukazuje to toto nádherné video gorily a jej mláďatka.

Je na ňom kriticky ohrozená západná nížinná gorila, ktorej sa v septembri narodilo mláďatko v Audubon ZOO v New Orleanse. Ako uvádza ZOO, je to u nich prvý pôrod gorily za posledných 24 rokov. Okrem prešťastnej matky a jej mláďatka na ňom vidno aj pyšného otca, 13-ročného Tumaniho, pre ktorého to je prvý potomok.

Ľudia a opice sú si v mnohom blízke, aj čo sa týka starostlivosti o mláďa. Toto video pekne ukazuje, ako si ho matka nepustí z náručia, prikladá na hruď a všade s ním chodí. Čiže u ľudí: kontakt koža na kožu, nosenie... Dojčenie na videu zachytené nie je, je však málo pravdepodobné, že by mláďatko niekto dokrmoval z fľaše.



Zdravá ochrana i samostatnosť

Materinská starostlivosť kačky o svojich potomkov je iná, ale tiež rovnako milá. Na tomto videu si môžete pozrieť, ako kačka vedie svoje mláďatá k smelosti. Skok do vody a šup, rýchlo k mame! Ľudská výchova je podobná. Aby sa mohlo maličké dieťa vzdialiť od matky, musí vedieť, že je stále nablízku a bude sa mať kam vrátiť. Zdravá ochrana a zároveň samostatnosť.



Veverička vie presne, ako porodiť

V zvieracej ríši sa na rozdiel od tej ľudskej všetko deje prirodzene. Aj pôrod mláďatka. V tichu a pokoji svojej nory privádza na svet svojich potomkov veverička. Presne vie, kedy pôrodná činnosť začína a čo má robiť, nik jej neradí ani nepomáha. Zatiaľ čo ľudské samičky sa v nemocniciach často dočkajú neprirodzených zásahov, ako sú vyvolávanie či urýchľovanie pôrodu alebo cisársky rez aj tam, kde nie je vôbec potrebný. Veverička inštinktívne vie, v akej polohe má porodiť, ženám sa to často neumožňuje a sú nútené rodiť tak, ako to vyhovuje zdravotníckemu personálu - bez ohľadu na potreby matky. V úchvatnom videu si pozrite, ako sa rodia, dojčia a kŕmia veveričky. Taký pokoj a istotu, že všetko je, ako má byť, by sme my ľudia potrebovali ako soľ.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >