Žite šťastnejšie. Šesť krokov, ktoré vám pomôžu zvládnuť ťaživé emócie

Patricia Poprocká, 10. júna 2024 o 06:06

Hnev, smútok, úzkosť sú emócie, ktoré nás ťažia a radi by sme sa ich zbavili. Potláčať ich či sa nasilu zamestnávať niečím iným neprináša trvalú úľavu, s emóciami treba pracovať. Odborníci odporúčajú týchto šesť krokov.

Netreba sa zbytočne hnevať, a už vôbec nie v hneve zotrvávať. Každá emócia je spracovateľná.

Foto: Shutterstock

1. Čo je to?
Ak ste nešťastní. Smutní, úzkostliví či na niečo resp. nahnevaní, je dôležité emóciu najprv identifikovať a správne pomenovať. To, čo sa javí ako smútok, môže byť v podstate hnev, strach alebo úzkosť – pátrajte v sebe, choďte do hĺbky a predovšetkým – buďte voči sebe úprimní.

2. Kde je to?
Zamerajte sa na seba, svoje telo, kde presne emóciu najviac pociťujete: Hlava, hruď, žalúdok? Aké sú telesné prejavy? Triaška, zovretie, bodnutie? Pomenujte si to.

3. Odkiaľ to prišlo?
Choďte dozadu, pátrajte v sebe a udalostiach, aby ste došli na začiatok, čo spôsobilo, že sa dané emócia v tele objavila. Aj tu sa vyžaduje, aby ste boli voči sebe úprimní. Nik iný vám tu odpoveď nedá, iba vy sami.

4. Čo potrebujem?
Ak viete, kde daná emócia vznikla, môžete pátrať ďalej, a to, prečo sa cítite práve takto. Aká z vašich potrieb je neuspokojená, že sa prejavila práve takýmto spôsobom? Čo vám chýba?

5. Ako sa uspokojím?
Ak viete, čo je to, kde je to a prečo to vzniklo, podstatu v zásade poznáte. Odpoveď na otázku, ako si môžete neuspokojenú potrebu naplniť, by sa mala vyjaviť vcelku ľahko. Ak ste boli voči sebe dostatočne úprimní, úľava by sa mala dostaviť.

6. Posledný krok
Býva vraj často najťažší, nie však v tomto prípade. Ak máte všetky kľúčové otázky zodpovedané, môžete jednoducho nechať emóciu odznieť. O nič nejde, je to len emócia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >