Zimný večer na dedine? Väčšinou sa tkalo

TASR, pt, 23. januára 2019 o 10:38

Zimný večer je ideálny čas na vychutnávanie si tepla domova a rozhovory s blízkymi. Ak samozrejme, neuprednostníme pozeranie televízora či surfovanie po internete. Naši predkovia na dedinách s tým nemali problém, vždy bolo čo robiť. Ako trávievali dlhé chvíle a čo zvykli robievať?

Slovenská dedinská izba kedysi. Skanzen v Pribyline.

Foto: PRAVDA, Ľuboš Pilc

Krosná boli v minulosti užitočným až nevyhnutným vybavením domácností.

Foto: PRAVDA, Žaneta Janečková

Názorne to priblíži v utorok Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Svoje priestory premení na tradičnú vidiecku izbu, v ktorej hlavnou činnosťou bude to, čo kedysi - tkanie na krosnách.

Podujatie Zimný večer na dedine sa začne 29. januára o štvrtej popoludní. Odborník na tkanie Dávid Hudec porozpráva o príprave priadze v minulosti a názorne predvedie tkanie. Návštevníci sa dozvedia množstvo detailov o spôsoboch výroby textilu aj s ich ukážkami. Atmosféru dávnych čias dotvorí spevácka skupina Zlatomoravčianka spevom ľudových piesní.

Tkanie bolo v zimnom období dennou činnosťou ľudí z nižšej vrstvy. Krížením útkových a osnovných nití sa vyrábali látky, z ktorých sa potom šili odevy, obrusy, závesy či koberce. Je to jeden z najstarších spôsobov zhotovenia textilu, ktorý sa vyvinul z pletenia.

Na území Slovenska boli do prvej polovice 20. storočia známe viaceré podoby tkania, od výroby dna riečic z ličiek, z konských vlasov, cez výrobu tkaníc tkáčskymi technikami až po tkanie na krosnách, ktoré sa používalo v domácej i remeselnej výrobe. Vo vidieckom prostredí sa dodnes zachovalo zhotovovanie niektorých druhov tkanín na horizontálnych krosnách.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >