Púšťanie orechových škrupiniek po vode, krájanie jablka. Ktoré vianočné zvyky dnes ešte vyskúšate?

Gabriela Bachárová, 24. decembra 2018 o 05:17

Niektoré tradičné vianočné zvyky pretrvali až do súčasnosti. Sekeru si síce asi už nikto pod štedrovečerný stôl nedáva, aby rodine zaručila železné zdravie po celý budúci rok, ale jablká sa zrejme stále rozkrajujú v každej rodine.

Rozkrojíte si dnes jablko, aby vám ukázalo, čo vás čaká na budúci rok?

Foto: Shutterstock.com

Na Štedrý deň sa tradične predpovedala budúcnosť. Hneď po večeri sa rozkrojilo jablko. Ak má jadrovník tvar hviezdy, je to dobré znamenie, rodinu má v budúcom roku postretnúť šťastie a bohatstvo. Tvar kríža žiaľ znamená chorobu a v tom najhoršom prípade smrť. Červík či nepekný jadrovník symbolizovali chorobu a nešťastie.

Ďalším tradičným zvykom je púšťanie škrupiny vlašských orechov so sviečkami po vode. Využite na to umývadlo či lavór. „Majiteľ“ lodičky, ktorá odpláva najďalej, v budúcom roku odíde do cudziny. Komu sa škrupina drží pri kraji, sa bude držať doma. Najhoršie je, ak sa loďka potopí, to znamená smrť.

Od večere nesmie podľa tradície nikto vstávať, a to ani gazdiná. Kto by vstal, toho mala do roka postihnúť smrť. Pokrmy preto boli všetky na stole alebo v jeho blízkosti, aby sa dali ľahko podať.

V niektorých regiónoch sa z každého jedla trošku odkladá na malý tanierik. Tým sa „kŕmi smrtka“. Keď jej dajú členovia rodiny potravu, nebude na budúci rok hladná a pre nikoho z rodiny si nepríde.

Ľudia kedysi liali do vody rozžeravené olovo a z tvaru, ktorý vyšiel, sa snažili predpovedať svoju budúcnosť. Tento zvyk si môžete vyskúšať aj v súčasnosti, nie je to až tak zložité. Ak máte záujem, môžete si kúpiť vianočnú sadu na odlievanie olova. Olovo sa najprv roztaví na kovovej lopatke a potom sa vleje do vody.

Dievčatá, ktoré už boli súce na vydaj, hádzali cez hlavu topánku. Ak dopadla špičkou smerom von, značilo to, že na budúci rok odíde z domu. Ak pätou, mala ešte zostať slobodná. Pre zaujímavosť to môžete vyskúšať aj vo svojej rodine.

V niektorých rodinách je zvykom nechávať na stole o tanier viac pre náhodného hosťa alebo pre toho člena rodiny, ktorý v roku zomrel. Inde musí byť prestretý párny počet tanierov, pri nepárnom by rodinu stihla v nasledujúcom roku smrť.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >