Čo možno neviete o sviatkoch. Prečo sa slávi svätý Štefan a čo je myrha?

Gabriela Bachárová, 20. decembra 2018 o 13:01

Vianoce, to sú dnes pre väčšinu ľudí len stromček a darčeky. Ale v kresťanskej tradícii je to významný sviatok, ktorý začína už prvou adventnou nedeľou a končí Tromi kráľmi. Viete, aké významné dni predchádzajú rozdávaniu darčekov a ktoré prichádzajú po ňom?

Vianoce nie sú len o darčekoch.

Foto: Shutterstock.com

Adventné nedele

Slovo advent je latinské a znamená príchod, v tomto zmysle príchod Ježiša Krista. Štyri adventné nedele majú pohyblivý termín. Prvá môže byť už v novembri, medzi 29. novembrom až 3. decembrom. Prvá adventná nedeľa pripomína takzvaný druhý príchod Krista. Druhá, bronzová, vyzýva v náboženských tradíciách k pokániu, tretia (strieborná) má vyjadrovať radosť z blížiaceho sa narodenia Ježiša Krista a štvrtá (zlatá) sa už nesie v znamení príprav na samotné Vianoce.

Sviatok svätého Mikuláša

6. decembra je sviatok svätého Mikuláša, kedy po uliciach chodia Mikuláš, anjel a čert a deti dostávajú balíčky so sladkosťami. Je to na počesť svätca Mikuláša, ktorý rozdával chudobným, ale nič za to nečakal. Svätý Mikuláš sa narodil okolo roku 280 v Malej Ázii. Rodičia mu nechali veľký majetok, ktorý celý rozdal. Podľa legendy pomohol trom sestrám, ktoré sa kvôli nedostatku vena nemohli vydať a mali skončiť v nevestinci či otroctve. Každej položil na oblok mešec mincí. Preto sa deťom tradične dávajú balíčky práve na okno.

Sviatok svätej Lucie

13. decembra je svätá Lucia. Nie je vymyslená postava, reálne existovala. Žila v treťom storočí v sicílskom meste Syrakúzy. Svoj život sa rozhodla zasvätiť Bohu a prežiť ho v panenstve. Podľa legendy ju nútili vydať sa za bezbožného chlapca. To odmietla, na znamenie nesúhlasu si vypichla oči a záujemcovi o sobáš ich poslala. Ako zázrakom sa jej však zrak vrátil. Odmietnutý nápadník ju udal úradom ako kresťanku. Bola odsúdená k prostitúcii vo verejnom dome. Stráže, ktoré ju tam mali odviesť, s ňou však nedokázali pohnúť. Podrezali jej teda hrdlo mečom. Cirkev ju vyhlásila za svätú.

Hlavným ľudovým zvykom bolo vymetanie kútov husími brkami. Táto tradícia mala odohnať od domov zlých duchov, temné sily, aj všetky choroby i trápenia. Kúty vymetali bosorky Lucky, ženy oblečené do bielych plachiet so zamúčenou tvárou, ktoré navštevovali domy v dedine.

24. december a 25. december

Viacerých asi prekvapí, že Vianoce sa podľa kresťanov začínajú až 25. decembra. To je deň, kedy sa mal podľa kresťanskej vierouky v Betlehéme narodiť Ježiš Kristus. Traduje sa legenda, že panovník Augustus rozkázal obyvateľom, aby sa kvôli sčítaniu ľudu vrátili do bydlísk. Ježišov otec, tesár Jozef a jeho manželka Mária tak mali prejsť peši asi 150 kilometrov do Betlehéma, Mária vo vysokom stupni tehotenstva. V Betlehéme, ktorý sa dnes nachádza v autonómnom území Palestíny, sa mal narodiť v maštali a potom ho položili do kolísky.

24. december, kedy sa je slávnostná večera a rozdávajú sa darčeky, je teda v podstate len predvečerom hlavného sviatku. V stredoveku bol 24. december niekedy posledným dňom v roku.

26. december

26. decembra je druhý sviatok vianočný, sviatok svätého Štefana, čo bol prvý kresťanský mučedník. Ukameňovali ho za to, že Židov obvinil zo smrti Ježisa Krista, ktorého zároveň postavil naroveň Bohu. Rozsudok bol vykonaný v Jeruzaléme medzi rokmi 35 až 37.

Traja králi

Sviatky „oficiálne“ končia šiesteho januára na Troch kráľov, ktorí podľa legendy prišli pozdraviť novorodeného Ježiša Krista. Niekedy sa tiež označujú ako mudrci z Východu. Malému Ježiškovi priniesli tri dary: zlato, kadidlo, myrhu, teda živicu z rastliny myrhovníka. Ich mená neboli najskôr zaznamenané, potom sa o nich začalo hovoriť ako o Gašparovi, Baltazárovi a Melicharovi. Mali to byť prví pohania, ktorí sa stali kresťanmi. Keď uvideli na východe hviezdu, vybrali sa za ňou a jej jas ich priviedol až k Ježišovi.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >