Zimná strava: Táto potravina by na vašom stole nemala chýbať, a takto si ju môžete vychutnať bez nadúvania

pt, 9. februára 2024 o 06:59

Nie je náhoda, že v zime máme chuť na iné potraviny než v lete. Je to úplne prirodzená reakcia organizmu na podmienky, v ktorých žije, v tomto prípade teda na chladné počasie či menej slnečného svetla. Čo by nemalo na našom stole chýbať, sú strukoviny.

Strukovín sa netreba báť, sú nesmierne prospešné pre náš organizmus.

Foto: Shutterstock.com

Odborníci ich odporúčajú jednohlasne. „Obsahujú vitamín B, veľa bielkovín, vlákniny, minerálov, sú výživné a účinne zasýtia,“ vysvetľuje nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová zo zvolenskej nemocnice. Vitamíny skupiny B sú počas zimy veľmi dôležité, pretože dodávajú energiu, ktorú kvôli chladnému počasiu a kratším dňom rýchlejšie spotrebujeme. Majú tiež neoceniteľný prínos pre nervovú sústavu.

Veľa ľudí na strukoviny hľadí skepticky, prípadne sa im cielene vyhýba, najčastejším dôvodom je to, že po ich po nich nafukuje. Aj tomu sa však dá vyhnúť, ak ich pripravujeme správnym spôsobom, prípadne ak organizmus na ne postupne privykneme.

Prečo po strukovinách človeka nadúva? Strukoviny podporujú fermentáciu a tým pádom aj tvorbu oxidu uhličitého a vodíka, čo spôsobuje plynatosť. Hrachu, fazule, šošovice, bôbu či cíceru by však bola škoda sa zriecť, skúste si radšej na ne privyknúť. Ako?

Napríklad vhodnou prípravou, ktorá pozostáva z dôsledného namáčania a následného varenia. Nie nadarmo naši predkovia nechávali strukoviny máčať vo vode celú noc. „Namáčanie cez noc a následné opláchnutie pred varením pomáha znížiť fermentáciu,“ vysvetľuje gastroenterológ a autor viacerých publikácií o zdravej výžive Ladislav Kužela. Dôležité tiež je strukoviny dôkladne uvariť, domäkka. Vysoké teploty tiež znižujú fermentáciu.

Ďalší z tipov Ladislava Kuželu, ako si poradiť s plynatosťou, je napríklad za začiatok skúsiť jesť výrobky zo strukovín – napríklad nátierky alebo strukoviny už zavárané v konzervách a podobne. A tiež začať jesť zo začiatku menšie dávky.


ANKETA:

Jedávate strukoviny často?

76,6%



23,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >