Paradajky na raňajky, obed či večeru. Tri rýchle a rozmanité recepty šéfkuchára

Patricia Poprocká, 7. augusta 2021 o 06:34

Tohtoročná sezóna paradajok je bohatá, dozrievajú v plnom prúde, škoda, že sa nedajú odložiť čerstvé na zimné mesiace. Aby sa vám nezunovali, ponúkame rôzne spôsoby ich prípravy – na raňajky, obed i večeru.

Sú zdravé, chutné a niet nad tie čerstvo natrhané!

Foto: shutterstock.com

Inšpirovali sme sa receptami známeho šéfkuchára Pavla Liptáka, ktorý vo svojej knihe Dobrý rok odporúča z paradajok tieto jedlá:

Raňajky

Pečené paradajky s oreganom a syrom

Prekrojte paradajky pozdĺžne na polovicu tak, aby stáli. Poukladajte na ne nakrájané plátky syra, Pavol Lipták odporúča ementál. Nechajte zapiecť v rúre päť minút na 180 stupňoch. Potom posypte oreganom a podávajte s chlebom. Zapekať môžete všetky druhy paradajok, vrátane cherry.

Obed

Polievka z čerstvých paradajok

V letných horúčavách, kedy človeku veľmi nechutí jesť príjemne osvieži a ako ľahký obed aj postačí. Navyše, ako v knihe pripomína lekár Igor Bukovský, telu dodá lykopén, ktorý má silné antioxidačné a protirakovinové účinky. Potrebujete na ňu kilo paradajok, dve malé cibule, strúčik cesnaku, soľ, oregano a čierne korenie.

Paradajky pokrájajte na štvrtiny, cibuľu a cesnak na plátky. Ochuťte koreninami a soľou a dajte do rúry zapiecť na 20 minút na 190 stupňov. Občas premiešajte. Potom zmes dajte do hrnca a rozmixujte. Ak chcete, môžete i prepasírovať, nie je to však nevyhnutné. Potom už len priveďte do varu a podávajte. Ak chcete, môžete zahustiť škrobom rozpusteným v malom množstve vody, ani to však nie je potrebné. „Ak sa vám zdá polievka kyslá, paradajky neboli celkom zrelé,“ poznamenáva Pavol Lipták a odporúča dosladiť troškou cukru.

Večera

Paradajkové cestoviny

Uvarte si vaše obľúbené cestoviny tak, ako zvyčajne. Omáčku na ne šéfkuchár odporúča takúto: Pokrájajte na plátky štyri strúčiky cesnaku, jednu cibuľu na kocky a 16 cherry paradajok na polovice (ak nemáte, pokojne aj iné na primerane veľké kúsky). Na panvici toto všetko osmažte s troškou olivového oleja asi dve minúty. Potom zalejte šálkou paradajkovej šťavy. Keď to zovrie, pridajte 8 lístkov bazalky pokrájanej na rezance, polovicu kávovej lyžičky kajenského korenia, troška čierneho korenia a soli podľa chuti. Chvíľočku povarte a zmiešajte s cestovinami. Podávajte posypané parmezánom.



Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarXseven 8. augusta 2021 o 09:10

    Pri tepelnej uprave rajcin ziskavame lykopen, ale stracame napr. vitamin C. Preto treba paradajky jest aj v surovom stave, aj tepelne upravene. Tak preco ich zapekat este aj na ranajky? Ked na obed a veceru sa tiez pecu a varia...
    Na ranajky mozarella a paradajky na platky, oregano, olivovy olej, trochu morskej soli. Hotovo. Alebo si spravit dobry grecky salat a nie zapekat paradajky s ementalom.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >