Sú zdravé, chutné a niet nad tie čerstvo natrhané!
Foto: shutterstock.comInšpirovali sme sa receptami známeho šéfkuchára Pavla Liptáka, ktorý vo svojej knihe Dobrý rok odporúča z paradajok tieto jedlá:
Raňajky
Pečené paradajky s oreganom a syrom
Prekrojte paradajky pozdĺžne na polovicu tak, aby stáli. Poukladajte na ne nakrájané plátky syra, Pavol Lipták odporúča ementál. Nechajte zapiecť v rúre päť minút na 180 stupňoch. Potom posypte oreganom a podávajte s chlebom. Zapekať môžete všetky druhy paradajok, vrátane cherry.Obed
Polievka z čerstvých paradajok
V letných horúčavách, kedy človeku veľmi nechutí jesť príjemne osvieži a ako ľahký obed aj postačí. Navyše, ako v knihe pripomína lekár Igor Bukovský, telu dodá lykopén, ktorý má silné antioxidačné a protirakovinové účinky. Potrebujete na ňu kilo paradajok, dve malé cibule, strúčik cesnaku, soľ, oregano a čierne korenie.Paradajky pokrájajte na štvrtiny, cibuľu a cesnak na plátky. Ochuťte koreninami a soľou a dajte do rúry zapiecť na 20 minút na 190 stupňov. Občas premiešajte. Potom zmes dajte do hrnca a rozmixujte. Ak chcete, môžete i prepasírovať, nie je to však nevyhnutné. Potom už len priveďte do varu a podávajte. Ak chcete, môžete zahustiť škrobom rozpusteným v malom množstve vody, ani to však nie je potrebné. „Ak sa vám zdá polievka kyslá, paradajky neboli celkom zrelé,“ poznamenáva Pavol Lipták a odporúča dosladiť troškou cukru.
Večera