Zdá sa vám, že už nevládzete? Šesť tipov, ako si udržať vnútornú silu

Patricia Poprocká, 4. mája 2020 o 04:36

Máte pocit, že už to trvá pridlho? Za takmer dva mesiace karantény ste si možno doma vytvorili zabehaný režim, ktorý všetkým vyhovuje, no chvíľami možno už máte všetkého plné zuby. Človek je tvor spoločenský a izolácia a obmedzený kontakt s ďalšími ľuďmi môže predstavovať značnú psychickú záťaž. Ako sa z toho nezblázniť?

Niekedy má už každý toho dosť.

Foto: shutterstock.com

Na udržanie psychickej pohody niekedy netreba veľa – stačí nájsť správne vnútorné nastavenie. Tu je niekoľko tipov, ako ho dosiahnuť.

Filtrujte informácie

Čo sa práve deje, treba vedieť, určite však nemusíte tráviť celé hodiny nad internetom a sledovaním správ. Médiá, sú síce užitočné, hrajú však predovšetkým na emócie, a tých priveľa škodí. Naozaj nepotrebujete vedieť o každom srdcervúcom prípade alebo počuť vyhlásenie politika, ktoré vás akurát tak vytočí. Rozhodnite sa, kedy čo budete sledovať, aby ste boli v obraze a zvyšný čas venujte deťom alebo sebe.

Nie ste v tom sami

Ste síce izolovaní od ostatných, ale majte na pamäti, že ostatní sú na tom tak isto. Pomôže zavolať si s blízkymi, známymi, vyžalovať sa, vzájomne sa povzbudiť, prípadne si na diaľku dohodnúť nejakú spoločnú aktivitu.

Vždy môže byť horšie

Žiaľ, áno. Aj keď máte pocit, že už to nevydržíte, domáca izolácia, znížený príjem či dokonca strata zamestnania, sú však ešte stále riešiteľné problémy. Sú ľudia, ktorí musia pochovať blízkeho, ktorí sa práve dozvedeli o svojej nevyliečiteľnej diagnóze, ktorých týra partner, ktorým vážne ochorelo dieťa. Naozaj sa tá ponorková choroba u vás doma nedá vydržať?

Myslite na prítomnú chvíľu

Myšlienky, čo všetko nám práve uniká a kde všade by sme mohli byť, sú momentálne zbytočnou stratou energie. Zameriavajte sa na to, čo práve možné je a snažte sa z toho vyťažiť čo najviac.

Raz vám to môže ešte chýbať

Vraví sa, že preto radi spomíname na minulosť, pretože všetky problémy, ktoré sme vtedy mali, sú už vyriešené. Skúste z tohto uhla pohľadu riešiť aj súčasnú situáciu. Kedy budete mať o pár rokov čas stráviť toľko času so svojimi deťmi, venovať sa skrášľovaniu bývania, vareniu špecialít alebo ukázať, že zvládnete byť matkou, gazdinou, učiteľkou, kamarátkou a pracujúcou ženou?

Nájdite si niečo svoje

Napriek všetkým povinnostiam nemusíte byť otrokom vašej rodiny a domácnosti 24 hodín denne. Ako deti potrebujú pre seba chvíľku ničnerobenia bez kontroly, vy tak isto. Takže pokojne vyhláste hodinku pauzy, kedy si zdriemnete, prečítate knihu alebo len tak v tichu pri káve podumáte.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >