Nájdite si čas na seba. Luxus? Nie, životná nutnosť

Gabriela Bachárová, 9. novembra 2018 o 12:18

Nájsť si čas na oddych alebo záľuby je pre mamu malých detí často nadľudská úloha. Od skorého rána do neskorého večera sa život odohráva pod tlakom rodičovských, pracovných a domácich povinností. Je toho tak veľa! Lenže ak sa budete zanedbávať, postupne stratíte radosť zo života, nastúpia únava a nervozita a v konečnom dôsledku to odnesú deti.

Venovať sa aj sama sebe? Dôležité!

Foto: Shutterstock.com

„Nemám čas, energiu a v podstate ani chuť,“ tak reaguje veľa vyčerpaných mamičiek na otázku, či sa niekedy venujú len samy sebe. V pozadí ale môže byť ešte jeden možno nepriznaný dôvod, prečo si žena nedopraje vlastný priestor. Nemôžem si to dovoliť! Veľa žien má výčitky, ak sa pravidelne začne venovať športu, stretávať sa s kamarátkami alebo si zájde večer do kina. Veď tým zanedbávam deti, muža a domácnosť. A každú hodinu, čo si ukradnem pre seba, si predsa musím „nadpracovať“. Ak si však chcete viac vážiť sama seba a získať úctu aj u detí a partnera, inú možnosť, ako dať prioritu aj sama seba, nemáte.

Improvizujem, ale aspoň niečo


Zuzana žije sama, má malú školáčku. „Nájsť si čas sama na seba je pre mňa extrémne ťažké. Aby som si však zachovala duševnú rovnováhu, musela som to už začať riešiť. Mám veľa práce, domácnosť leží len na mne, našťastie robím z domu, a tak sa snažím využiť aspoň to málo, čo mám k dispozícii. Pravidelne každé ráno aj večer chvíľu relaxujem v posteli, uvoľňujem si telo, vedome dýcham, uvažujem o dni, ktorý má čaká alebo je už za mnou. Sama sebe dodávam odvahu všetko zvládnuť. Zaberie mi to necelú polhodinku denne, ale robí to priam zázraky. Odkedy som s touto psychohygienou začala, cítim sa oveľa vyrovnanejšia. Ešte musím do života zakomponovať pravidelný šport, a bude to ideálne,“ dúfa.

Jana je tiež pracovne veľmi vyťažená, okrem toho vychováva dvoch synov vo veku päť a osem rokov. „Mám plný diár najrôznejších povinností. Pracovné termíny, porady v zamestnaní, rodičovské schôdzky, lekári, úrady, krúžky detí. Poznáte to, klasika. Raz som si prečítala článok nejakého kouča, že do diára by sme si mali zapisovať aj svoj voľný čas. Čo a kedy. Zdôvodňoval to tak, že ak je už raz niečo v kalendári, máme tendenciu vnímať to ako povinnosť, ktorú je treba jednoducho vykonať. Mal stopercentnú pravdu. Do diára som si začala zapisovať stretnutia s kamarátkami, saunu, masáže. Ak to už bolo raz naplánované, čo iného som mala robiť? Len to splniť,“ smeje sa.

„Jedného dňa som sa zamyslela, prečo vlastne majú mať krúžky len deti? A tak som sa zapísala na keramiku pre dospelých. Taký krúžok pre dospelých vrelo odporúčam všetkým rodičom. Áno, nebude teplá večera, ale nátierka na chlieb je tiež dobrá. A upratať môžeme všetci spolu cez víkend. Ide o to, čomu dáte prioritu. Ak sebe, všetko ostatné a všetci ostatní sa tomu určite prispôsobia," je presvedčená.

Dajte si na to pozor

Na našom webe ste si už mohli prečítať o mamičke Eve Tykvovej, ktorá sa stará o štyri deti. Najmladší nemá ani rok, najstarší oslávi v decembri ôsme narodeniny. Napriek tomu sa jej darí nachádzať si vlastný priestor, a výčitkami kvôli tomu rozhodne netrpí.

„Dávam si pozor na to, aby som sa mohla venovať aj sama sebe. Voľný čas je však niečo, čo si so štyrmi deťmi musím naozaj plánovať, pretože sám sa neurobí. Rada trávim čas so svojím skvelým manželom. Chodíme stále na rande, teším sa na to tri dni dopredu. Sme predovšetkým manželia a o náš vzťah sa musíme starať. Na rande preberieme všetko, čo potrebujeme a čo sa netýka len detí a domácnosti. Máme pokoj, nikto nás neruší, nemusím sa báť, že mi niektoré dieťa zašpiní oblečenie bahnom. Cítim sa prosto ako človek, aj sa krajšie oblečiem. Potom mám rada šport, ísť niekam s kamarátkami, sama do sauny alebo niekam len s tým najmenším,“ vymenúva.

Ak sa chcete venovať sebe, nemusíte odchádzať z domu ani od detí. „Mám tri deti vo veku troch, piatich a siedmich rokov a cítim, že hodinu cvičenia denne pre seba potrebujem. Riešim to jednoducho, cvičím alebo behám ráno. Deti sa buď hrajú, alebo im nachystám raňajky, a ja cvičím. Už to rešpektujú, zvykli si na to. Občas cvičia so mnou. Ak je doma partner, idem behať sama, niekedy je však v práci, tak ich beriem so sebou,“ hovorí redaktorka nášho webu Patricia Poprocká.

Patricia rada športuje a môže to byť aj s deťmi.

Foto: archív Patricie Poprockej

„Na štadióne je to ľahké, hrajú sa v pieskovisku alebo si behajú po trávniku, buď s loptou, prípadne si nájdu niečo iné. Ak idem behať do prírody, idú so mnou na bicykloch alebo beháme spolu. Koľko vládzu. Ja idem svojím tempom, potom sa otočím, vrátim k nim a podobne. Najťažšie to je s najmladším, na dvoch starších sa už dá spoľahnúť. Zo začiatku som si športovanie nevedela predstaviť, zistila som však, že všetko sa dá, ak sa chce. Stačí to vyskúšať a potom si už človek sám nájde najlepší spôsob, ktorý mu vyhovuje. Ak však ráno nestihnem, cez deň sa k tomu už zväčša nedostanem. Snažím sa dodržiavať režim: štyri dni šport, piaty voľno,“ dodáva.

Inšpirovali sme vás? Napíšte nám do komentárov, ako si hľadáte priestor sama pre seba.


ANKETA:

Máte čas aj sama na seba?

24,0%



24,0%



32,0%



20,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >