Zbavte sa potreby mať pravdu, nepotrebujete zvíťaziť. Šesť životných múdrostí, ktoré vás urobia spokojnejším a šťastnejším

Patricia Poprocká, 4. augusta 2024 o 06:07

Šťastie sa nedá získať, nosíme ho v sebe. Práve vnútorná spokojnosť a vyrovnanosť je najdôležitejšia pre radosť zo života. Ako sa k nim dopracovať? Múdrych rád sú plné knižnice, všetky knihy sa však v podstate zhodujú na tom istom.

Vlastne máš pravdu, načo sa hádať...

Foto: shutterstock.com

Netrestajte sa za chyby

Všetci sme omylní a chyby k životu patria. Ako inak by sme sa vedeli poučiť? Nie nadarmo sa vraví, že chyba je naša najlepšia kamarátka. Netrestajte sa teda za chybu, prijmite ju a poučte sa z nej. A okrem toho, ako napísal americký psychiater David Hawkins v knihe Vzostup po úrovniach vedomia: „Všetky zážitky sú cenné a prispievajú k rozvoju uvedomenia. Úspechy i chyby majú úplne rovnakú cenu, len ego to nazýva inak.“

Neberte veci osobne

„... je to len biznis,“ znelo by dokončenie v podaní legendárneho Krstného otca z dielne Maria Puza. Nebrať veci osobne je však vskutku cenná životná rada. „Nie je to o vás, je to o tých druhých, ukazuje to ich spôsob zmýšľania, pocity a predstavy,“ vysvetľuje Miguel Ruiz, mexický lekár, ktorý sa neskôr začal venovať duševnému rozvoju, v knihe Štyri dohody. Vás sa to dotkne len do tej miery, do akej budete názorom druhých veriť a prisudzovať im vážnosť. Samozrejme, neberte osobne nielen negatíva, ale ani pochvaly. Vy ste vy, bez ohľadu na to, kto čo o vás hovorí a ako vás vidí. Jeho vec, nie vaša.

Chcite uspieť, nie zvíťaziť

Áno, je v tom rozdiel. Nepotrebujete druhým dokázať, že ste lepší ako oni. Napokon, čo znamená lepší? Podľa akých kritérií? Robte všetko najlepšie ako viete, s dobrým úmyslom, to stačí. Uvidíte, čo sa bude diať, koľko radosti a spokojnosti vám to prinesie do života.

Zbavte sa potreby mať pravdu

Kto vie, čo je pravda? Áno, možno si poviete, že tráva je zelená, čo však, ak má niekto očnú vadu a vidí ju inak? Každý má svoju „pravdu“, svoje vnímanie sveta, skúsme sa preto tolerovať a navzájom inšpirovať namiesto súbojov, aby sme druhým vtlačili „tú svoju“ pravdu. Nie nadarmo označuje švédsky režisér a spisovateľ Kay Pollak v knihe Žiadne stretnutie nie je náhodné za čarovnú vetu: „Na tom, čo mi hovoríš, niečo je.“

Nedeľte veci na dobré a zlé

Skrátka sú, a to stačí. Nezmeníme ich, môžeme zmeniť len uhol pohľadu. Od toho, ako sa na nejakú udalosť alebo problém pozrieme, závisí veľa. Môžeme sa trápiť, ľutovať, alebo zobrať problém ako výzvu, prípadne na ňom nájsť aj pozitíva. Všetko, čo sa nám deje, sa deje preto, aby sme sa niečo naučili a niekam sa posunuli. Načo mrhať energiu hodnotením, či je to dobré alebo zlé?

Neposudzujte druhých

Aj tak o nich nič neviete. Niekto sa vám môže javiť ako nafúkanec, nervák, lakomec, vy však neviete, čo sa mu stalo a prečo sa správa práve takto. To, ako sa ľudia prejavujú navonok, je veľmi často len tá najvrchnejšia škrupinka, ktorú ukazujú. Je to dôsledok toho, čím si v živote prešli, čo ich ovplyvnilo, zranilo, a o čom vy často nemáte ani tušenia. Ku každému pristupujte bez predsudkov, láskavo, už nech je jeho reakcia akákoľvek, vy sa môžete držať svojho postoja. A každý vo svojom vnútri túži po tom istom – šťastnom a spokojnom živote.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >