Zázračný vývar pomáha liečiť infekcie, posilňuje kosti aj črevá. Plus recept na sviatočnú slepačiu polievku z Myjavy

Gabriela Bachárová, 8. októbra 2021 o 04:00

Aj vy hneď chystáte vývar, ak niekto v rodine ochorie? Naši predkovia intuitívne vedeli, že urýchľuje uzdravenie, čo v našej dobe potvrdilo už veľa vedeckých výskumov. Poctivý slepačí, morčací či hovädzí vývar má však aj veľa ďalších zdravotných benefitov, pozrime sa na ne spolu.

Vývar poteší telo aj dušu.

Foto: Robert Hüttner, Pravda

Posilňuje kĺby

Vývar je vynikajúcim prírodným zdrojom kolagénu, ktorý významne podporuje zdravie kĺbov. S pribúdajúcim vekom sa kolagén z kĺbov stráca, čo spôsobuje bolesti pri pohybe a obmedzenie pohyblivosti. Úbytok kolagénu sa prejavuje aj na kondícii kostí a šliach, aj im preto časté podávanie vývaru pomáha. Niektorí odborníci dokonca vravia, že vývar by sme mali konzumovať každý deň a ak nie každý, aspoň niekoľkokrát do týždňa.

Podporuje črevá

Ak potraviny bohaté na kolagén varíme dlho vo vode, vznikne želatína, hutná gélovitá hmota, ktorá na prvý pohľad pripomína huspeninu alebo puding. Želatína má kladné účinky na naše zdravie, pozitívne pôsobí aj na správnu činnosť čreva. Táto látka podporuje trávenie, obnovovanie sliznice v črevách a tiež má pozitívny vplyv na rast zdraviu prospešných baktérií. Probiotiká sú významnou súčasťou našej imunity, zneškodňujú škodlivé mikroorganizmy, želatína tak posilňuje i obranyschopnosť. Ďalšie látky obsiahnuté vo vývare pomáhajú z čreva odvádzať napríklad ťažké kovy.

Pôsobí protizápalovo

Zápaly v ľudskom tele vznikajú i tak, že nedokonale strávené zbytky potravy sa cez oslabenú črevnú sliznicu dostávajú malými otvormi do organizmu a vytvárajú tam zápalové procesy. Kolagén a ďalšie látky obsiahnuté vo vývare pomáhajú tieto neželané otvory utesňovať.

Bojuje s infekciami

Želatína pomáha aj v boji s infekciami. Práve preto sa vývar považuje za tak dôležitý podporný prostriedok pri liečbe vírusových alebo bakteriálnych ochorení. Okrem toho je želatína dôležitá aj preto, že narúša oxidačné procesy v organizme, ktoré môžu okrem iného zvyšovať riziko výskytu onkologických a kardiovaskulárnych ochorení.

Pre krajšiu pokožku

Kolagén pomáha vytvárať látku elastín, ktorá podporuje pružnosť pokožky. Tá je potom pevnejšia a vyzerá mladšie. Elastín znižuje aj tvorbu vrások a redukuje opuchy pod očami. Dokonca pomáha v boji s celulitídou. Bonusom je aj výživa vlasov a nechtov.

Vývar ďalej obsahuje veľké množstvo rôznych vitamínov a minerálov. Okrem toho, že má pozitívny vplyv na naše telo, významne podporuje aj psychiku. Určite aj vás vôňa a chuť slepačieho či hovädzieho vývaru poteší či upokojí.

Sviatočná slepačia polievka z oblasti Myjavy

Tradičný recept na silný vývar ponúka kniha Chírni apetik vinšujem (alebo Čo varievali meščanki aj kopaničjarki na Mijafsku) od Viery Feriancovej. Tá v knihe zozbierala tradičné recepty z oblasti západoslovenskej Myjavy, ktorá je známa svojimi folklórnymi tradíciami. Ako autorka vraví, obľúbenú slepačiu polievku pripravovali ženy najčastejšie v nedeľu alebo vo sviatky. Recept pochádza priamo od jej praprababičky.

Budete potrebovať:
celú vypitvanú sliepku aj s drobmi
2 lyžice bravčovej masti
5 – 6 pečív
3 – 4 vajíčka
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
nasekaná petržlenová vňať
soľ
celé čierne korenie
nové korenie
pečeň zo sliepky
2 – 3 litre vody
koreňová zelenina (2 väčšie mrkvy, 1 väčší petržlen, kaleráb, kúsok zeleru, cibuľa)

Postup:
1. Sliepku dôkladne vyumývame a posolíme aj zvnútra.
2. Pripravíme si plnku: nakrájame na kocky pečivá. Na bravčovej masti usmažíme nadrobno pokrájanú cibuľku a na nej usmažíme nadrobno nakrájanú pečeň. Na pripravenom základe za stáleho miešania osmažíme nakrájané rožky. Keď sú hotové, dáme naškrabaný cesnak, zalejeme všetko rozhabarkovanými vajcami, vsypeme petržlenovú vňať a osolíme.
3. Plnku dosmažíme tak, aby stuhli vajcia. Naplníme ňou sliepku a otvor zašijeme niťou.
4. Pripravenú, naplnenú sliepku vložíme spolu s drobmi a paprčkami do veľkého polievkového hrnca, ochutíme soľou, čiernym a novým korením, zalejeme studenou vodou a privedieme k varu (zbierame penu). Keď polievka zovrie, stíšime plameň a vložíme očistenú a nakrájanú zeleninu. Privedieme opäť k varu, stlmíme oheň a necháme polievku mierne variť. Varíme až do mäkka.
5. Keď je sliepka mäkká, vyberieme ju, preložíme na bravčovou masťou pomastený plech. Roztopenou masťou potrieme aj celý jej povrch a zapečieme v rozhorúčenej trúbe (pečieme, kým sliepka nezíska chrumkavú kôrku, ale nie pridlho, aby sa mäso nevysušilo).
6. Polievku, z ktorej sme mäso vybrali, dochutíme. Zvlášť zavaríme rezance niťovky a podávame.

Ako uvádza autorka knihy, gazdiné v oblasti Myjavy takto dokázali urobiť celý obed: „Mali hotovú polievku, ale aj druhý chod. Upečenú a rozštvrtenú sliepku podávali s plnkou, uhorkami so smotanou a chlebom. Gazdom k tomu ponúkli aj sladkokyslý chren.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >