Zázračné orechy, nielen na tanieri. Na čo je dobrý vývar z listov či zelených plodov plus recept na pravý chorvátsky „orahovac“

pt, 5. júla 2023 o 04:48

Viete, že orechy sú blahodarné pre naše zdravie nielen keď ich jeme? Práve v tomto období, keď sú ešte zelené, možno najlepšie využiť liečivé účinky aj z ich listov a nezrelých plodov.

Z orechov možno využiť i lístky a nezrelé plody.

Foto: shutterstock.com

Vývar z orechových listov pomáha predovšetkým na kožné problémy. Urýchľuje hojenie poranení a dezinfikuje rany. Je účinný pri plesňových ochoreniach nechtov, ale aj vyrážkach typu akné a ekzéme. Zmierňuje nepríjemné pocity na koži pri pásovom opare aj keď sa v ústach vytvoria afty.

Obklady, namáčené v orechovom vývare, uľavujú unaveným očiam. No a oplachovanie vlasov v orechovej vode zasa prospieva vlasovej pokožke, v dôsledku čoho sú vlasy pevnejšie a mali by rýchlejšie rásť.

Vývar pripravíte dvoma spôsobmi. Na prvý sa používajú už vysušené orechové listy, ktoré je najlepšie zbierať práve v tomto období, na prelome júna a júla. Zalejete ho v pomere dve deci vriacej vody na jednu čajovú lyžičku lístkov. Nechajte lúhovať aspoň 20 minút.

Druhý spôsob je, že vriacou vodou zalejete pokrájané zelené lístky, ktoré necháte tiež vylúhovať. Je to vhodné napríklad priamo v lavóre alebo vaničke, kde by ste si potom chceli vymáčať postihnutú kožu alebo nechty.

Kto chce, môže si z orechových lístkov pripraviť aj čaj na pitie. Ten prečisťuje organizmus, podporuje činnosť pečene a posilňuje imunitu. Odporúča sa piť na zotavenie po operáciách, pri onkologickej liečbe, plynatosti a hnačkách. Netreba to s ním preháňať, šálka ráno postačí. Na štvrť litra vody dajte pol malej lyžičky sušených lístkov a povarte 5 minút.

Pravý chorvátsky „orahovac“

Z orieškov je skvelý aj likér. Milovníci dovoleniek v Chorvátsku ho možno ochutnali tam od miestnych, tiež z domácej výroby. Môžete si ho pripraviť aj doma a na jeseň si aspoň prostredníctvom neho pripomenúť chvíle pri Jadrane. Ponúkame vám recept Daneho Samaca z obce Kaštel Stafilic neďaleko Trogiru, ktorý ho robí dlhé roky.

Potrebujete: Na 1 liter rakije (ak nemáte, tak postačí i kvalitná vodka), 200 gramov cukru, 7 mladých zelených orechov, do ktorých vyrobíte šidlom alebo tenší skrutkovačom dierky (zhruba 6-7 do každého), aby pustil šťavu, 2 krúžky citróna, 1 balenie vanilkového cukru alebo vanilkový struk. (Množstvo cukru, citrónu a vanilky môžete upravovať podľa chuti a samozrejme, následne vynásobiť podľa toho, koľko litrov chcete pripraviť.) Všetko dajte spolu do veľkej fľaše alebo demižóna na slnečné miesto na šesť týždňov. Z času na čas premiešajte. Potom sceďte, prelejte do fliaš a likér je hotový.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >