Zázračné banánové šupky. Nevyhadzujte ich, takto ich možno využiť

ahojmama, 25. apríla 2024 o 05:59

Sladká dužina na zjedenie, šupka na všeličo iné. Banánové šupky sú skvelým pomocníkom nielen pri pestovaní rastlín, tlmia aj bolesť či svrbenie a možno z nich vyrobiť nápoj, ktorý vylepší náladu.

Banány sú cenným zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov, rovnako aj ich šupky.

Foto: shutterstock

Pre rastliny

Využiť ich možno všelijako. Niektoré tipy sú úplne jednoduché, s inými je trochu väčšia piplačka, v každom prípade však banánové šupky dodávajú rastlinám dôležité živiny ako draslík, vápnik či fosfor. Je škoda ich vyhadzovať a v obchode platiť za chemické či iné hnojivá, keď ich máme takto „pod nosom“.

Môžeme ich jednoducho zakopať do pôdy – a to buď vcelku priamo pod priesadu či semienka zahrabte šupku vrstvou hliny a následne posaďte, čo mienite. Ďalšou možnosťou je šupky nastrihať na menšie kúsky a zakopať tak.

Zo šupiek možno vyrobiť aj práškové hnojivo, a to tak, že šupky vysušíme na radiátore, pomelieme a nasypeme k rastlinám. Prípadne ich môžeme už takto pomleté zmiešať s vysušenými škrupinami od vajíčok a hnojiť pôdu touto zmesou.

Na liečenie kože

Banánové šupky pôsobia upokojujúco, podobne ako napríklad skorocel, na štípance či popáleniny. Postihnuté miesto po poštípaní potrite banánovou šupkou. Vďaka účinným látkam ako draslík a kyselina acetylsalicilová, ktoré obsahuje, ich možno prikladať aj na zahnisané miesta. Niektorí dokonca tvrdia, že dokážu človeka zbaviť bradavíc, a to ak si šupku na ne budeme prikladať na noc a prelepíme náplasťou.

Nápoj na vylepšenie nálady

V tomto prípade odporúčame použiť šupku iba z chemicky neošetrených banánov. Šupka sa má umyť, zaliať asi 2 dcl vody a variť 10 minút. Potom zmes rozmixovať a nápoj, ktorý by mal vylepšiť náladu a pomôcť pozitívne myslieť, je na svete.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >