Citrusové kôrky škoda vyhadzovať. 8 tipov, ako ich využiť v domácnosti

Patricia Poprocká, 15. novembra 2021 o 04:15

Nádherne rozvoniavajú po celej miestnosti a my by sme radi tú sviežosť zachovať, prípadne ešte nejako ďalej využiť. Čo všetko možno urobiť s kôrkami od citrusov?

Citrusy príjemne chutia aj voňajú, vbyužiť z nich možno i kôrku.

Foto: shutterstock

Práve začína sezóna citrusov, najlepšie je ich len tak jesť i s dužinou, chutné sú ale aj čerstvo odšťavené džúsy, kde možno primiešať i tie menej sladké, ale zdravé citróny či grepfruity. Bez ohľadu na to, ktorý z citrusov máte najradšej, všetky ich kôrky voňajú veľmi príjemne, hoci každá inak. Viete, ako ich môžete využiť v domácnosti? Tu je niekoľko tipov:

Zdroj vône

Najlepšie je ich položiť na zdroj tepla, najčastejšie radiátor. Vďaka teplu sa z nich bude uvoľňovať vôňa do celého bytu. Nevydrží to však dlho, šupky treba vymieňať. Suché šupky ale potom netreba vyhadzovať: Môžete pomrviť a dať do vrecúšok, ktoré možno vložiť do skríň či zásuviek, aby tam krajšie voňalo. Pridať môžete i troška škorice.

Saponát

Šupky namočte do octu, zatvorte nádobu, nechajte pár dní vylúhovať. Potom zmes použite ako saponát – napríklad na utieranie prachu či umývanie umývadiel, kachličiek. Zostane po ňom prekrásna vôňa.

Dekorácia

Citrusy ošúpte tak, aby z kôrky ostali tenké prúžky. Tie potom môžete stočiť napríklad do tvaru kvetinky (ruže) a naukladať do skleneného pohárika s ďalšími dekoráciami, napríklad sviečkami či kamienkami. Pohárik umiestnite do predsiene či kúpeľne, príjemne miestnosť prevonia.

Svietnik

Citrus prekrojte na polovicu a keď zjete dužinu, jednoducho do kôrky položte čajovú sviečku. Aby bol svietnik krajší, môžete v kôrke povykrajovať ešte srdiečka, krúžky, prípadne iné tvary na výzdobu.

Vianočné ozdoby

Áno, pomaličky sa na ne už začneme chystať. Prvé ozdoby s deťmi môžeme vyrábať postupne. V tomto prípade treba citrus ošúpať tak, aby zostala vcelku čo najväčšia časť kôrky. Z nej vyrežte požadovanú ozdobu (stromček, srdiečko, hríbik, snehovú vločku), prepichnite, aby ste to mali ako zavesiť a nechajte usušiť tak, aby ozdoba ostala rovná (nestočená). Potom už len vešajte na stromček, keď nastane čas.

Prakticky proti voškám

Odporúčanie v tomto prípade znie: Položte šupky do kvetináča a zalievajte ako zvyčajne. Okrem odpudzovania vošiek dodajú citrusové kôrky pôde aj živiny.

Prísada do kúpeľa

Tiež veľmi jednoduché. Doprajte si v tomto jesennom počasí vaňu a namiesto chémie v podobe peny do kúpeľa si tam dajte citrusové kôrky. Pôsobia relaxačne a antistresovo.

Do čaju

Pozor, v tomto prípade používať iba kôru z chemicky neošetrených citrusov. V niektorých obchodoch ich majú, sú však podstatne drahšie. Ak zainvestujete, určite sa oplatí využiť aj šupky. Nechajte ich vysušiť a potom ich podrvte na drobné kúsočky. Tie pridávajte do čaju. Bude voňavý a zdravý.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >