Zázračná sóda. 10 tipov, ako ju využiť, nielen pri upratovaní. Pomáha na strie, proti poteniu i bolesti

Patricia Poprocká, 23. januára 2024 o 07:00

Stojí pár drobných, ale stojí za veľa. Sóda bikarbóna by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Okrem toho, že je výborným pomocníkom pri upratovaní či praní, pomáha aj proti bolesti, v kozmetike či dokonca zdravom varení. Takto ju možno využiť.

Sóda je v domácnosti všestranný pomocník. Využiť ju možno i ako kozmetický prípravok.

Foto: Shutterstock.com

V kuchyni

Na zmäkčenie strukovín
Jednoducho pridajte do vody počas varenia jednu-dve lyžičky a budú uvarené rýchlejšie.

Na čistenie ovocia a zeleniny
Skrátka ich umyte vo vode, kde je rozpustená sóda. Účinne ich zbavíte pesticídov či ďalších postrekov, ktorými prešli počas cestovania zemeguľou na váš stôl.

Pri praní

Na belšie prádlo
Je to známy trik – ak periete biele, pridajte do prania lyžičku sódy. Alebo dve. Biela bude žiarivejšia. Ale pozor, aby biela nezošedla, treba dodržiavať aj ďalšie odporúčania. Viac v tomto článku Aby biela ostala bielou.

Na škvrny
Nasypte sódu na škvrnu, pridajte pár kvapiek vody a nechajte pôsobiť. Minimálne dve hodiny, ale môžete aj viac. Potom skúste vyšúchať kefkou alebo ručne. Alebo skúsiť oprať v práčke.

Na telo

Proti poteniu
Pomocou pasty v pomere jeden diel sódy a rovnaký diel vody vyrobíte jednoduchý antiperspirant, ktorý nanesiete do podpazušia. Výhod má veľa – je lacný, bez rizikových prísad a dokonca bez vône, takže môžete slobodne zvoliť ďalší parfém alebo telový krém.

Na strie
Aj v tomto prípade stačí sóda a voda. Pastou, tentoraz v pomere pol deci sódy a tri lyžičky vody, natierajte postihnuté miesta. Robte tak pravidelne každý deň/večer a výsledok sa dostaví. Aj keď nie zo dňa na deň, pochopiteľne.

Na krajšie vlasy
Pridajte lyžičku sódy do šampónu, ktorý si nanášate na vlasy a umyte ich normálnym spôsobom. Budú lesklejšie a nadýchanejšie.

Na belšie zuby
Zmiešajte sódu s vodou (1:1) a pastou si umyte zuby. Nerobte to ale každý deň, aby ste si nepoškodili sklovinu. Raz za týždeň-dva postačí.

Na zmiernenie svrbenia či bolesti
Pastou natrite postihnuté miesto. Či už ide o štípanec, popáleninu alebo bolestivé ďasno. Úľava sa dostaví.

Pri upratovaní

Čistič na všetko
Sóda všetko vybieli a rozžiari, mohla by znieť reklama. Môžete ju používať na všetko – nábytok, sporák, rúry na pečenie, podlahy, umývadlá. Možnosti sú dve – buď nanesiete sódu priamo na vlhkú handričku či špongiu, alebo si z nej pripravíte roztok, a to tak, že jej do octu pridáte za lyžičku či dve (podľa množstva octu). Pozor, šumí! Pre krajšiu vôňu môžete pridať šupky z citrónu, grepu či mandarínky.


ANKETA:

Využívate doma sódu?

91,2%



4,1%



0,0%



4,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >