Aby biela ostala bielou. Čo pri praní zaberá okrem sódy a prečo pozor na aviváž? Sedem tipov skúsených gazdiniek

Patricia Poprocká, 3. augusta 2023 o 08:58

Milujem bielu, ale žiaľ, biele oblečenie vydrží bielym v našej domácnosti len krátko. Buď ho deti „ozdobia“ škvrnami, ktoré neviem oprať, alebo farba jednoducho zašedne, a zdá sa mi, že nič nepomáha, sťažuje si Mirka, matka dvoch školákov na prvom stupni. Aj pre ňu sú tu nasledujúce rady.

Biela? Hm, mohla by byť aj belšia...

Foto: shutterstock.com

Možností, ako uchovať bielu čo najdlhšie bielou, je hneď niekoľko. A pozor, nie vždy je to len o praní samotnom. Na farbu môže mať vplyv aj používanie aviváže a tiež samotný stav práčky.

Prášok do pečiva alebo sóda bikarbóna
Dávno známa rada: Stačí pridať do prania jedno malé balenie, resp. jednu polievkovú lyžicu. Pozor ale, nestačí raz za čas, najlepšie pravidelne pri každom praní.

Vyváranie
Je to trocha zdĺhavý proces, ale účinný. Na škvrny (aj zašednutú farbu) platí, ak bielizeň vyvaríte vo vode, do ktorej pridáte odstraňovač škvŕn alebo spomínanú sódu bikarbónu. Nevýhodou je, že na vyváranie nie je vhodný každý typ látky. Aby sa predišlo znehodnoteniu, po vybratí bielizne z vriacej vody ju okamžite namáčajte v studenej.

Ocot
Obyčajný, biely. Neslúži len na zmäkčovanie bielizne a ako prevencia proti vodnému kameňu, z bieleho šatstva odstraňuje škvrny od potu aj ďalšie. Na zvýšenie účinnosti je dobré namáčať oblečenie do vody s octom na celú noc a na druhý deň ho normálne oprať.

Pozor na aviváž
Šatstvo síce pekne vonia, v prípade bieleho však môže mať nežiaduci účinok, a to stratu žiarivosti. Ak chcete zachovať bielu bielou, aviváži sa vyhnite, nahradiť ju môžete napríklad vyššie spomínaným octom.

Vyššie teploty
Biele sa oplatí prať na vyšších teplotách a nie v práčke naplnenej na maximum. Viac priestoru znamená vyššiu účinnosť prášku i lepšie preplachovanie.

Vodný kameň
Áno, aj ten môže byť na príčine, že biele oblečenie stráca farbu. Vodný kameň alebo iné znečistenie práčky sa prejaví práve sivými odtieňmi bielej. Preto dbajte o stav práčky a pravidelne ju raz za čas prečistite.

Peroxid vodíka
Nuž, keď je človek v koncoch, pomôže si i trochou chémie. Starý známy peroxid vodíka funguje ako bielidlo. Musíte ho však použiť v správnom pomere, aby nezničil látku. Ten je jedna čajový lyžička na dva litre vody, peroxid musí byť trojpercentný. Oblečenie namáčajte na 20 minút, občas premiestnite, aby zmes pôsobila rovnomerne. Potom prepláchnite v čistej vode.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >