Zažite výnimočné prázdniny! Stačí týchto pár maličkostí

Patricia Poprocká, 18. júla 2020 o 05:15

Tieto prázdniny sú oproti iným poznačené predovšetkým pandémiou koronavírusu a obmedzenými možnosťami cestovania. Aj doma a v úzkom kruhu však môžete deťom dopriať výnimočné prázdniny, stačí sa zamerať na pár maličkostí. Tu je šesť našich tipov.

Venujte sa deťom a robte aktivity, na aké vám počas pracovného roka nezostáva čas.

Foto: shutterstock.com

Zabudnite na pravidlá

Najprv sa oblečieme, potom sa umyjeme, následne raňajkujeme... Nechajte si zaužívaný denný režim na obyčajné pracovné dni, ak ste na dovolenke, povoľte na pravidlách. Ak trávite prázdniny niekde pri vode a deti sa chcú ísť ráno okúpať, prečo to neurobiť? Alebo ak ste doma, čo si tak dopriať raňajky (alebo aspoň rannú kávu a deťom džús či kakao) do postele v pyžame? Výnimka zo zaužívaného rytmu vaše deti nepokazí, naopak, získajú spomienku na jedinečné chvíle, ktoré im ostanú v pamäti možno na celý život.

Odložte hodinky

Čas na dovolenke neplatí. Nikde nie je napísané, že treba o dvanástej obedovať a o siedmej ísť do sprchy. Dovolenka je preto dovolenka, že si na nej treba oddýchnuť a ľudia, aj deti, môžu robiť, čo chcú. Pokojne teda dovoľte deťom byť napríklad večer dlhšie hore, popozerajte s nimi hviezdnatú oblohu, teraz aktuálne aj nádhernú kométu, prípadne s nimi hrajte hry alebo choďte na prechádzku. Keď budú unavené, spať sa vypýtajú aj samé. A večer s rodičmi je tiež niečo, na čo sa nezabúda. „Dodnes si pamätám prázdniny s rodičmi v Maďarsku, ako sme po večeroch hrávali žolíka, čo doma bolo nemysliteľné. Tu sme ťahali celotýždňový turnaj, zapisovali sme body na veľký papier, popíjali kolu, otec pivo a vládla tam veľká pohoda,“ spomína štyridsiatnička Katarína na svoje detské časy.

Prispôsobte sa deťom

Ak je to len trochu možné, plňte im želania. Venujte deťom toľko času, koľko vyžadujú. Nebojte, ani ich nebude baviť tráviť s vami 24 hodín, ak sa vašej prítomnosti nasýtia, budú chcieť mať aj vlastný program a vy získate čas pre seba. Ak si však váš potomok zmyslí, že chce s vami hrať po raňajkách karty, hrajte s ním karty. Ak sa bude chcieť ísť kúpať, choďte sa s ním kúpať. Pozor ale, aby ste im neorganizovali celodenný čas. Ak dieťa prejaví chuť byť osamote, čítať si alebo sa ísť pohrať so susednými kamarátmi, doprajte mu to a užite si svoje voľno. Ale samozrejme, nebojte sa ani presadiť si svoje – ak ste napríklad hladní, ale vaše dieťa sa chce s vami hrať, tak mu povedzte, nech vám pomôže s obedom, aby ste mohli potom skôr pokračovať v spoločnej hre.

Vypnite wifi

Viete, o koľko času a pozornosti nás oberá internet? Ako sa dokázali rodiny baviť na dovolenkách v časoch, keď internet neexistoval, dokážu aj dnes, ak sa odhodláte povedať si „Stop“. Márne totiž budete dieťaťu vravieť, aby odložilo mobil, keď vy na ňom surfujete jedna radosť. Vedieť, čo sa v politike či športe deje, nepotrebujete online. Ak vypnete internet, nič nestratíte, naopak. Ak však na ňom budete neustále visieť, prídete o možnosť tráviť plnohodnotne čas s najbližšími. Platí to aj o televízore.

Robte všetko, čo ste počas roka odkladali

Keď budem mať čas, urobím toto... Majte na pamäti, že práve ten čas nastal. Dovolenka je ideálne obdobie, aby ste dieťa naučili hrať šach, zobrali ho na dlho sľubovaný hrad alebo túru, kopali si s ním loptu alebo mu ukázali, ako sa hrá tenis. Nedovoľte vlastnej lenivosti presvedčiť vás, že si na dovolenke potrebujete v kľude posedieť. Na to budete mať dosť času po večeroch, cez deň je čas na všetko to, na čo nie je počas bežného pracovného roka.

Nebojte sa nepohodlia

Vrátili ste sa z výletu hladní, smädní a premočení? No a čo! Aj nepohodlie patrí k prázdninovým zážitkom, navyše prospešným. Nerobte si z toho starosti, pamätajte, tak, ako majú cez dovolenku voľno deti, má voľno aj mama. Nie je teda vašou povinnosťou mať vždy včas uvarený obed či upečený koláč. Ak ste boli na výlete celá rodina, zapojte po návrate celú rodinu aj do prípravy jedla. Práca pôjde od ruky a deti okrem pocitu užitočnosti získajú ešte aj pocit sily, že dokázali zvládnuť ťažkosti a vyriešiť problém.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >