5 vecí, ktoré deťom cez prázdniny určite dovoľte

Gabriela Bachárová, 14. júla 2019 o 12:45

Prázdniny sú iný čas. Pomalší, veselší, bláznivejší, dobrodružnejší. Uberte preto z režimu, ktorý majú deti počas ostatných desiatich mesiacov roku. Nebojte sa, že vám zvlčia, práve naopak, dostanú možnosť zažiť ozajstné radosti života.

Leto, voda, smiech a odpočinok. Také nech sú prázdniny.

Foto: Shutterstock.com

Ponocovanie

Povoľte trochu opraty. Deti môžu ísť cez prázdniny spať trochu neskôr, niekedy aj o dosť neskôr. Nech sa v posteli hrajú, čítajú si s baterkou pod vankúšom, rozprávajú sa. Nech si domov pozvú kamaráta, ktorý u vás aj prespí. Keď sa zotmie, nebojte sa vypustiť ich von, nech si užijú trochu dobrodružstva, nadýchajú sa vlahého vzduchu, nastražia všetky zmysly, prejdú si cestu odvahy.

Trochu špiny

Zašpinené oblečenie? Výborne, vaše dieťa sa určite cez prázdniny dobre baví. Netrvajte na tom, že musí byť neustále ako zo škatuľky a dbať na to, aby sa nikde neušpinilo. Nech lezie na stromy, prelieza ploty, trhá zo stromov čerešne a nepozerá na to, či má niekde škvrnu alebo roztrhnuté nohavice.

Menej zdravá výživa

Zdravá výživa je samozrejme veľmi dôležitá, ale cez prázdniny povoľte a občas im naservírujte aj vysmážaný syr či rezeň, cestoviny s kečupom alebo palacinky. Ich prázdniny tak získajú jasnú chuťovú stopu. Cez leto je určite aj viac času na spoločné varenie. Naučte deti pripraviť jednoduché jedlá a potom ich servírujte na záhrade a ak nemáte, pokojne na balkóne.

Oddych od školy

Výchova dnešných detí je veľmi zameraná na výkon a úspech. A tak je na trhu veľa kníh, ktoré umožňujú zopakovať si učivo z predchádzajúceho ročníku, prípadne rozvíjať rôzne matematické či jazykové schopnosti. Lenže je to nazaj nutné? Veď prázdniny vznikli, aby si deti od školských povinností naopak oddýchli. Nebojte sa, že všetko zabudnú. Veď si učivo v škole na začiatku nového školského roka zopakujú. Ani vám by sa na dovolenke nechcelo pracovať. Ak chcete, aby si deti trochu precvičili hlavičku, nech si píšu prázdninový denník, na výlete spočítajú priemernú rýchlosť vlaku alebo ich pošlite na nákup a nechajte ich, aby vyrátali, koľko peňazí im zostane na zmrzlinu. Hlavne, aby to bola zábava.

Ničnerobenie

Súčasné deti majú čas organizovaný na minúty, zostáva im len málo priestoru na ničnerobenie, snívanie, poflakovanie sa. Aj prázdniny sú dnes do veľkej miery organizované. Prímestské tábory, klasické tábory, športové sústredenia často aj cez víkendy. Všade tam sa vyžaduje režim a plnenie toho, čo určí niekto iný. Keď sú však doma, nastoľte letný režim, dokonca môžete ubrať aj z niektorých domácich povinností. Prázdniny sú predsa na to, aby si oddýchli a načerpali nové sily, ktoré budú potrebovať, keď v septembri znovu začne náročný kolobeh.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >