Matkám sa do verejného stretu s bankou príliš nechcelo, dojčiť pred pobočku ich prišlo len niekoľko

pt, 15. apríla 2019 o 12:35

Hoci sa po tom, čo ochrankár vykázal dojčiacu mamičku z pražskej pobočky Raiffeisenbank, ozvalo množstvo rozhorčených ľudí, do ďalšej priamej konfrontácie na verejnosti sa matkám príliš nechcelo. Demonštrovať právo na slobodné dojčenie ich prišla do pobočky dnes dopoludnia len malá skupinka.

Bez komentára.

Foto: facebook Laktační liga

Akciu zvolalo združenie Kojíci guerilla, ktoré chcelo takto rozpútať diskusiu o tom, ako sa pristupuje k dojčiacim matkám na verejnom priestranstve.

Ako informoval portál idnes.cz, pred pobočkou v Prahe bolo viac novinárov než matiek. Malá skupinka sa ich zišla aj v Brne. Katarína Olivová zo združenia Kojíci guerilla podľa portálu skonštatovala, že situácia sa postupne zlepšuje. „Keď sme podobnú akciu organizovali pred rokmi, rozhodne nemala tak veľký mediálny záujem,“ uviedla.

„Prišla som to podporiť, pretože si myslím, že je to správna vec. Myslím si, že by nemalo dochádzať k diskriminácii matiek,“ vyjadrila sa jedna z účastníčok.

Raiffeisenbank akcii vyšla v ústrety a ženy do pobočky bez problémov vpustila. Za incident z konca marca sa ospravedlnila.

Ženy sa do akcie mohli zapojiť aj doma, a to zdieľaním fotiek svojho dojčenia na internete. „Aby trochu pomohli zmeniť pohľad na dojčenie,“ spresnila Katarína Olivová.

Združenie Laktační liga, ktorá na incident v Raiffeisenbank poukázala na svojom facebooku, sa dnes znova postavila za možnosť slobodne dojčiť na verejnosti.

„Podpora dojčenia je verejným záujmom, je chránená Listinou základných práv a slobôd aj antidiskriminačným zákonom z roku 2009. Žiaden vnútorný predpis poskytovateľa služieb, teda ani banky, nemôže byť v rozpore so zákonom a právom na rovnaké zaobchádzanie,“ uviedla za ligu MUDr. Anna Mydlilová.

Voči kritikom dojčenia na verejnosti má jednoznačný odkaz: „Nezdvorilosti voči dojčiacej matke musia skončiť. Dojčenie nie je nemravné. Začnime sa na dojčenie/prsia dívať zdravým spôsobom.“

Matkám odkazuje, aby sa nenechali šikanovať, a ak niekomu pohľad na dojčiacu ženu prekáža, nech odíde sám. „Dojčenie/materské mlieko je pre dieťa, matku i spoločnosť to najlepšie, pretože podporuje verejné zdravie,“ uzatvára Anna Mydlilová.

Dojčenie na verejnosti má množstvo kritikov, ktorí ani po dnešnej akcii nešetrili uštipačnými poznámkami na sociálnych sieťach. Vzhľadom na pochybnú úroveň mnohých z nich ani nečudo, že matky radšej zostali doma. Majú zrejme veľa inej práce než sa naťahovať s netolerantnými ľuďmi.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >