Začala sa registrácia do Logickej olympiády intelektovo nadaných detí

SITA, 27. novembra 2019 o 04:28

Intelektovo nadané deti sa môžu zapojiť do 8. ročníka Logickej olympiády. Ide o súťaž mimoriadne nadaných žiakov do 15 rokov, ktorí navštevujú základné školy a osemročné gymnáziá.

Intelektovo nadané deti sa môžu hlásiť na olympiádu.

Foto: shutterstock.com

Registráciu vyhlásilo Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove, Pedagogická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove a mesto Prešov. V doterajších siedmich ročníkoch sa do súťaže zapojilo vyše 15-tisíc školákov z celého Slovenska.

Ako informoval organizátor projektov a aktivít celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným Ľuboš Lukáč, do špecifickej súťaže je možné zaregistrovať školákov z tried pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a žiakov, začlenených ako nadaných v klasických triedach. Stačí vyplniť elektronický formulár, zverejnený na webovej stránke súťaže Logická olympiáda.

Termín je do 8. januára 2020, kedy bude registrácia uzatvorená. Ako dodal Lukáč, súťaž sa začína školskými kolami v dvoch súťažných kategóriách. Prvá je určená pre žiakov 1. až 4. ročníka ZŠ a druhá pre 5. až 9. ročník ZŠ. Školské kolá logickej olympiády sa uskutočnia na zaregistrovaných školách v priebehu februára 2020.

Samotná súťaž vyvrcholí o mesiac neskôr na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove celoslovenským finálovým kolom. Finálové kolo Logickej olympiády má dve časti. „Jednotlivé úlohy sú zamerané na matematický úsudok, priestorový úsudok, logický úsudok a verbálne myslenie,“ uviedol Lukáč. Po ukončení testovania pripravujú organizátori pre finalistov ďalšiu súťaž, ktorá nahradí doterajšie workshopy pre nadaných žiakov.

Súčasťou celoslovenského stretnutia intelektovo nadaných je Večer Talentov, na ktorom sa v predvečer konania súťaže stretnú nadaní žiaci z celého Slovenska. „Učitelia, rodičia žiakov, študenti vysokých škôl a laická verejnosť sa môžu tešiť na odborný seminár Rozumieme nadaným. Ten sa koná paralelne so samotnou olympiádou nadaných. Keďže výchova a vzdelávanie nadaných žiakov patrí medzi čoraz diskutovanejšie témy, pozvaní hostia prinesú odpovede na rôzne aktuálne otázky a problémy,“ dodal Lukáč.

Logická olympiáda žiakov so všeobecným intelektovým nadaním patrí medzi projekty celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Organizátorom projektov je Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >