Vyzývajú učiteľov, aby v máji učili vonku. Tipy každý štvrtok na Facebooku

SITA, gb, 5. mája 2019 o 03:51

Dnešné deti trávia vonku menej času ako väzni. „Podľa ankety uskutočnenej medzi rodičmi v desiatich krajinách sveta trávi až tretina detí vo veku päť až dvanásť rokov denne vonku len menej ako 30 minút. Americkí väzni vo väzniciach s maximálnou bezpečnosťou pritom vonku trávia až dve hodiny denne,“ vraví Ivana Poláčková z neziskovej organizácie Živica, ktorá vyzýva učiteľov, aby v máji učili čo najviac vonku.

Školáci v Badíne využívajú pri vyučovaní vonku dažďovú záhradu, divoký kút a kamenný litofón (kamenný hudobný nástroj). Zapojili sa do projektu Zelená škola.

Foto: Živica

Organizácia Živica sa rozhodla v učení vonku podporiť učiteľov poskytnutím praktických návodov na pútavé vzdelávacie aktivity, ktoré bude počas celého mája zverejňovať vždy vo štvrtok na svojom facebookovom profile https://www.facebook.com/ceev.zivica/.

Minulý štvrtok ponúkla tip, ako môžu žiaci vonku pozorovať hmyz. Učitelia sa mohli vydať so žiakmi na školský dvor či do prírody a priamo v teréne skúsiť zistiť, aký hmyz kde žije a čo môžu urobiť preto, aby sa mu žilo lepšie.

Poláčková vraví, že väčšina učiteľov má najskôr pred vyučovaním vonku rešpekt, pretože mení ich zaužívané metódy učenia. „Pri opakovanom a pravidelnom učení vonku však väčšina z nich zistí, že deti sa v prírode učia ľahšie a rýchlejšie, menej ich treba upozorňovať aj motivovať a v konečnom dôsledku majú z učenia väčšiu radosť nielen ony, ale aj samotní učitelia,“ zdôrazňuje a ako dopĺňa: „Máj je mesiac, počas ktorého žiaci na celom svete opúšťajú triedy a využívajú na vyučovanie školské pozemky, ale aj iné priestory mimo tried“. Učitelia sa preto môžu zapojiť do projektu na podporu exteriérového vyučovania s názvom Hurá von.

Organizácia Živica je taktiež koordinátorom Zelenej školy, ktorá je najväčším enviro vzdelávacím programom na Slovensku a je určená materským, základným, stredným a špeciálnym školám, ktoré chcú zmeniť nielen seba, ale aj svoje okolie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >