Mami, nechaj už konečne ten mobil, prekáža mi to!

Gabriela Bachárová, 10. februára 2019 o 09:50

„Mojej dcérke veľmi prekážalo, keď som držala v ruke mobil alebo si niečo robila na počítači. Vyčítavo sa na mňa pozerala a hovorila mi, nech s tým prestanem. Najskôr som nerozumela, prečo s tým má taký problém. Potom som si však uvedomila, ako mne samej prekáža, keď sa s niekým bavím a on neustále niečo ťuká do mobilu," hovorí štyridsiatnička Hana, mama osemročnej dcéry.

Mami, poď si so mnou radšej kresliť!

Foto: Shutterstock.com

Ten obrázok je vidieť veľmi často. Rodinka spolu sedí v reštaurácii a každý sa pozerá do svojho mobilu. Mama, otec a niekedy aj staršie deti. Tie mladšie, ktoré ešte mobil nemajú, vyzerajú trochu stratené, blúdia očami naokolo, nikto sa s nimi nebaví. Rodičia si totiž prezerajú, aké nové fotky z lyžovačky alebo dovolenky v teple zverejnili na Facebooku či Instagrame ich internetoví priatelia. Akoby to bolo dôležitejšie ako skutočný život a skutočná chvíľa strávená s dieťaťom.

Možno si ani neuvedomujete, že s modernými technológiami trávite viac času, ako je dobré. Neustále kontrolujete, čo kto zverejnil nového na Facebooku a či náhodou nemáte nejakú novú správu. Keď vám pípne mobil, okamžite sa pozriete, kto vám lajkol príspevok. Bez ohľadu na to, že vám potomok práve hovorí, čo dnes v škole vyparatili jeho kamaráti. Lietame v tom tak trochu všetci a len málo premýšľame nad tým, aký negatívny vplyv to môže mať na deti.

„Rodičia tak deťom dávajú, možno nechtiac, signál, že na ne nemajú čas, respektíve nemajú záujem sa s nimi zaoberať, hrať sa s nimi, počúvať ich," hovorí psychologička Gabriela Herényiová z Katedry psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

„Keď som sa hrala s mobilom, určite to nebolo preto, že by som sa nechcela venovať svojmu dieťaťu alebo že by ma nezaujímalo. Ale dcéra to tak vnímala a nemožno sa jej čudovať. Teraz sa snažím nechať mobil a internet čo najviac na pokoji. Veď čo mi ujde? Len udalosti, ktoré pre môj život nie sú veľmi podstatné, skôr ma odvádzajú od toho, čo je naozaj dôležité. Nechcem, aby si moja dcéra myslela, že tá hranatá vec má pre mňa väčší význam ako ona," vraví Hana.

Techniku sa vo svojom živote snaží obmedzovať napríklad aj speváčka Misha. Ako povedala v rozhovore pre náš web: „Na stole pri jedení nesmie byť mobilný telefón ani iná elektronika. Nie som z tých, čo nechávajú deti, nech sa „vychovajú“ samé, dostanú do ruky tablet a – vybavené. Ja techniku milujem a veľa jej aj mám, ale naše deti k nej prístup nemajú. Chcem z nich vychovať dobrých ľudí, pokorných, s hodnotami, šikovných a schopných hlbokého citu. V dnešnej konzumnej dobe je to celkom výzva a preto sa zásadám nedá vyhnúť."

Prekáža vám, že vaše deti sa stále hrajú s mobilom či tabletom a neviete ich od toho odtrhnúť? Pozrite sa v prvom rade na seba, či im náhodou nedávate zlý príklad. „Deti kopírujú správanie sa rodičov, opakujú všetky gestá, reakcie, slová. Nerozumné a dlhé sedenie pred počítačom, prípadne hranie sa s mobilným telefónom môže byť pre deti veľmi zlým vzorom. Rodičia sa potom nesmú hnevať na dieťa, ak odmieta spoločné aktivity v rodine, pretože sa nemôže, respektíve nechce odtrhnúť od zábavy na počítači či na telefóne," konštatuje Gabriela Herényiová.

„Buďte deťom príkladom a berte výdobytky techniky len ako pomocníka pri získavaní informácií a možnosť rýchlej a stručnej komunikácie. Naučte deti komunikovať tvárou v tvár, teda s očným kontaktom a aktívnym počúvaním druhých. To sa naučia najmä doma, obmedzte preto pobyt s technickými výdobytkami na minimum, keď ste s deťmi," odporúča s tým, že spoločné chvíle sú nenahraditeľné, a tak je treba tešiť sa každej minútke strávenej aktívne s vlastnými deťmi. Tie totiž ako soľ potrebujú skutočný rodičovský záujem.



ANKETA:

Trávite s mobilom či počítačom viac času, ako je zdravé?

62,3%



16,4%



21,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >