Vysokoškoláci môžu získať od štátu viac peňazí ako doteraz

TASR, 18. septembra 2020 o 03:05

Vysokoškoláci môžu v tomto akademickom roku získať od štátu viac peňazí ako doteraz. Maximálna výška sociálneho štipendia aj študentskej pôžičky sa tento rok zvýšila.

Vysokoškoláci môžu získať zvýšené štipendium.

Foto: Shutterstock.com

Sociálne štipendium môžu získať študenti, ktorí pochádzajú z rodín s nízkymi príjmami. Štipendium sa vypočíta individuálne na základe príjmov spoločne posudzovaných osôb, ktoré väčšinou žijú v spoločnej domácnosti so študentom. Minimálna výška štipendia je desať eur mesačne. Maximálna možná výška štipendia je 300 eur.

Maximálna hranica sociálneho štipendia sa odvíja od súm životného minima. Na webe Študentské financie je k dispozícii aj aplikácia na výpočet sociálneho štipendia. Žiadosť o sociálne štipendium sa musí podať na študijnom oddelení príslušnej fakulty.

Ďalšou formou, ktorou štát podporuje štúdium na vysokých školách, je študentská pôžička. Tú poskytuje Fond na podporu vzdelávania. Študenti prvého a druhého stupňa vysokých škôl môžu žiadať o 4 000 eur, študenti tretieho stupňa o 7 000 eur. Tento rok došlo aj k zvýšeniu objemu finančných prostriedkov vyčlenených na pôžičky pre študentov. Ide o sumu šesť miliónov eur, čo je o 1,5 milióna eur viac ako v predchádzajúcom akademickom roku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >