Tehotné ženy i študentky majú dostať nový príspevok, stačí splniť jedinú podmienku

pt, dh, TASR, 3. septembra 2020 o 04:48

Tehotné ženy aj študentky si v budúcom roku zrejme finančne prilepšia. Vláda sa im chystá zaviesť nové dávky, ktoré budú dostávať od 13. týždňa až do nástupu na materskú dovolenku. Takto ich chce okrem iného aj motivovať k rodičovstvu a prispieť k znižovaniu počtu interrupcií.

Nárok na finančnú podporu v tehotenstve majú mať pracujúce ženy a študentky, a to od budúceho roka.

Foto: shutterstock.com

Na novú dávku, tehotenské, by malo mať nárok vyše 20-tisíc pracujúcich tehotných žien, ktoré boli do skončenia prvého trimestra, teda pred začiatkom 13. týždňa tehotenstva určeného lekárom, nemocensky poistené aspoň 270 dní.

Výška dávky by mala podľa predbežného návrhu ministerstva práce predstavovať 15 percent základu, z ktorého si žena platí odvody, čiže najčastejšie z hrubého platu. Pri zárobku tisíc eur by dostala budúca mamička tehotenské 215,5 v 30-dňovom mesiaci a 222,6 v 31-dňovom mesiaci. Vyplácať tehotenské má Sociálna poisťovňa, a to od spomínaného 13. týždňa tehotenstva až kým žena pred pôrodom nezačne poberať materské.

Priemerná výška dávky by mala v budúcom roku dosiahnuť podľa odhadov rezortu práce 236,2 eura, v roku 2022 trošku viac – 242,8 eura a v roku 2023 o ďalších päť eur viac.

Návrh zákona zatiaľ minister práce Milan Krajniak predložil na pripomienkovanie ostatným rezortom, potom bude o ňom rokovať vláda a následne parlament s tým, že by mal platiť od budúceho roka.

200 eur študentkám

Nárok na finančnú podporu by podľa neho mali mať aj tehotné študentky, a to formou tehotenského štipendia. Jeho výška by mala byť 200 eur mesačne.

„Tehotenské štipendium sa priznáva na základe písomnej žiadosti študentky, ktorej prílohou je lekárske potvrdenie o tom, že sa začal 13. týždeň tehotenstva, a potvrdenie Sociálnej poisťovne o tom, že žena nepoberá tehotenské. O priznaní tohto štipendia rozhoduje rektor vysokej školy alebo, ak to ustanoví štatút vysokej školy, rozhoduje dekan fakulty," uvádza sa v návrhu zákona. Podľa odhadov by štipendium mohlo poberať zhruba 750 študentiek mesačne.

Rezort práce zavedenie nových príspevkov odôvodňuje tým, že chce budúcim matkám prispieť na pokrytie „zvýšených výdavkov spojených s tehotenstvom, akými sú napríklad strava, ošatenie, zdravotná starostlivosť a iné“. Počíta sa však aj s tým, že peniaze môžu ovplyvniť názor niektorých žien zvažujúcich interrupciu.

Zákon o finančnej podpore rodín a detí si vyžiada zo štátneho rozpočtu desiatky miliónov eur. Zavedenie novej dávky by v budúcom roku malo stáť 54,2 milióna eur, v roku 2022 61,8 milióna eur.


ANKETA:

Je podľa vás správne vyplácať ženám a študentkám tehotenský príspevok?

73,9%



23,2%



3,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >