Dotácia na školské potreby pre deti z chudobných rodín sa 16 rokov nemenila

TASR, 10. septembra 2020 o 03:49

Dotácia na školské potreby pre deti z nízkopríjmových rodín sa 16 rokov nezmenila. Poukázala na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Vo februári 2020 získalo dotáciu na školské potreby 35-tisíc detí

Príspevok sa 16 rokov nemenil.

Foto: Gabriela Bachárová

Dotácia na podporu výchovy k plneniu školských povinností dieťaťa ohrozeného sociálnym vylúčením sa vypláca dva razy do roka. Od jej vzniku v roku 2004 sa jej výška nezmenila. Rodičia pred zavedením eura dostávali tisíc slovenských korún a po prepočítaní konverzným kurzom v roku 2009 dostávali 33,20 eura. Vo februári 2020 bola vyplatená približne 35-tisíc deťom.

Rada na svojom facebookovom profile priblížila, že cieľom ich série „Všimli sme si v štatistikách” nie je volanie po plošnom zvýšení príspevkov a dotácií. Podľa nej uvedené príklady dobre ilustrujú stav nesystémového prístupu k sociálnej politike a poukazujú na potrebu otvoriť diskusiu o zmysle a adresnosti jednotlivých príspevkov a efektivite politiky sociálnej podpory. Vo svojom seriáli tiež upozornili, že aj príspevok na pohreb sa od roku 2007 nezmenil.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vznikla v roku 2012 ako nezávislý orgán monitorovania a hodnotenia vývoja hospodárenia Slovenskej republiky a hodnotenia plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti. Prostredníctvom profesionálnej práce a na základe najmodernejších analytických nástrojov by mala nastavovať zrkadlo vláde, zlepšiť informovanosť verejnosti v oblasti verejných financií a umožniť kvalitnejšie rozhodovanie pre Národnú radu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa