Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie aktivoval linku pomoci

TASR, 8. marca 2022 o 03:00

Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie reaguje na situáciu v súvislosti s vojenským útokom na Ukrajine a opäť aktivoval telefonickú linku pomoci. Prostredníctvom nej chce pomáhať rodičom, učiteľom, ale aj mladým ľuďom.

Linka pomoci je znovu v prevádzke.

Foto: Shutterstock.com

Prostredníctvom linky chce ústav pomôcť všetkým, ktorí sa ocitli v kríze a majú otázky okolo psychického zvládania tejto záťažovej situácie. Odborníci v týchto dňoch poskytujú podporu pri krízovej intervencii a radia, ako aktuálnu situáciu vysvetľovať deťom.

„Deti vnímajú informácie z médií. Slovo vojna poznajú len z počítačových hier, respektíve z hry ako takej, ale teraz je to niečo skutočné, čo je veľmi blízko. Je na nás dospelých, aby sme informácie o vojne vysvetľovali primerane veku dieťaťa,” povedala psychologička z ústavu Alena Kopányiová.

S dieťaťom treba podľa nej hovoriť jednoducho, aby nás pochopilo. „Mali by sme sa veľa rozprávať o tom, čo deti o konkrétnej situácii vojnového konfliktu, ktorý je zrazu k nám tak blízko, zaujíma, na čo sa pýtajú. Nemusíme mať veľa faktických informácii o tejto situácii, ale majme na pamäti skôr ich potrebu emocionálneho zdieľania,” poznamenala psychologička.

Ako ďalej tvrdí, je vhodné nechať priestor na emócie, či vo forme plaču, ale aj hnevu, ktoré sa môže prejavovať vo forme nedisciplinovanosti či vyrušovania.

Linka pomoci Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie funguje na telefónnom čísle 0910 361 252 v čase od 8.00 do 18.00 h.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >