„Aj k nám prídu tanky?“ Ako s deťmi hovoriť o vojne a čo psychicky pomôže vám. Rady odborníkov

Gabriela Bachárová, 26. februára 2022 o 04:59

Vojna je tak blízko, čo v nás prirodzene vyvoláva strach. Snáď ešte viac to platí o deťoch. „Mami, bude sa aj u nás strieľať?“ pýtajú sa mnohé. Ako na ich otázky a obavy reagovať a ako upokojiť seba, prečítajte si v našom článku.

Deti môžu prežívať silné pocity ohrozenia, pomôžte im.

Foto: Shutterstock.com

Psychológovia a psychologičky z IPčka, organizácie, ktorá bezplatne, anonymne a nonstop poskytuje odbornú pomoc mladým ľuďom, dali dohromady pomáhajúci materiál, ktorého cieľom je poskytnúť pár užitočných odporúčaní, ako s deťmi otvoriť tému vojny a zvládať stres spôsobený útokom na Ukrajinu.

Veľmi dôležité je deti informovať pravdivo, samozrejme primeranie veku. Nie je vhodné tváriť sa, že sa nič nedeje, pretože deti veľmi dobre vedia, že to nie je pravda. Pozorujú nás a vnímajú naše znepokojenie. „Ak sa vaše dieťa chce rozprávať o vojne, odhaľuje to, čo ho aktuálne trápi a na čo potrebuje poznať odpovede. Doprajte mu ich,” radia psychológovia.

Dieťaťu poskytnite základné faktické informácie, tínedžera sa môžete vopred opýtať, čo všetko už vie: „Ak zachytil iba čiastkové informácie, vďaka spoločnému rozhovoru a vysvetleniam bude môcť lepšie pochopiť, čo sa deje.” Ešte dôležitejšie ako správne informácie však je, aby rodičia poskytli dieťaťu dostatok blízkosti a pocitu bezpečia.

Možno vidíte, že váš potomok je zarazený, ale o vojne sa baviť odmieta. Doprajte mu čas, nenúťte ho hovoriť o svojich pocitoch, ak to z rôznych dôvodov ešte nechce. Povedzte mu však, že na rozhovor ste pripravení a záleží len na ňom, či a kedy sa bude chcieť rozprávať.

Deti celkom prirodzene pociťujú v novej situácii obavy a môžu mať pocit ohrozenia. Bude sa aj u nás bojovať? Spadne aj na náš dom bomba? Potomka ubezpečte, že nám nič nehrozí. Vyjadrite zároveň vieru, že vojnový konflikt na Ukrajine sa celkom určite skončí a že existujú možnosti, ako to urýchliť. Zároveň psychológovia radia dieťa uistiť, že ak sa niečo zásadného udeje či zmení, budete ho o tom včas a pravdivo informovať.

Odborníci z IPčka odporúčajú nevystavovať malé deti mediálnemu obsahu, ktorý ukazuje boje a vojnové násilie. Tínedžerom by však už nemal byť skrytý. Dôležité však je, aby znepokojujúce zábery videlo v prítomnosti svojich rodičov: „Potom spoločne hovorte o pocitoch, ktoré má, aj o tom, čo by v danej chvíli potreboval.”

Pomôžte aj sebe

„Aby ste mohli byť svojmu dieťaťu dostatočnou oporou, musíte byť aj vy sami v čo najväčšej pohode. K tomu môže prispieť eliminácia zahltenia správami o vojnových nepokojoch, dodržiavanie bežnej rutiny a participácia na pomoci pre tých, ktorí sú vojnou zasiahnutí,” uvádzajú psychológovia.

Ďalej je dôležité nezostávať sám, ale mať naopak niekoho, komu sa môžete so svojimi obavami zdôveriť. Starať sa o seba ešte viac ako doteraz, to môže byť ďalšia cesta, ako znovu získať psychickú rovnováhu. Venujte sa pohybovým aktivitám a svojim koníčkom.

Prípadne vyskúšajte nové techniky, ktoré vám pomôžu zmierniť stres. Napríklad: „Ak pociťujete úzkosť, paniku, nedarí sa vám zaspať alebo máte pocit, že ste zaplavený pocitom, ktorý v danej chvíli neviete spracovať, vyskúšajte stabilizačnú polohu a dýchanie. Sadnite sa na zem a oprite sa o stenu, aby ste cítili, že je niečo pevného za vami i pod vami, o čo sa môžete fyzicky oprieť. Upriamte pozornosť na jeden bod, sústreďte sa naň a na svoje dýchanie. Nadychujte a vydychujte pomaly - nádych nosom a výdych ústami.”

Prečítajte si manuály, ako sa vyrovnať s obavami a ako pomôcť deťom








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >