S dcérkou ušla z Kyjeva, muž bojuje v armáde. „Vážte si, čo máte,“ odkazuje v emotívnom videu

Patricia Poprocká, 5. marca 2022 o 04:45

Dva týždne dozadu sa ešte hádali na hlúpostiach, ktoré sa im zdali podstatné, ako každý manželský pár. Dnes sú od seba tisícky kilometrov nevediac, či sa ešte niekedy uvidia. On bojuje v armáde, ona s dcérkou odišli do bezpečia. „Vážte si, čo máte. Vaše deti, vaše rodiny, bozkávajte vaše svojich manželov, lebo neviete, čo sa môže stať,“ odkazuje mladá Ukrajinka Anna, premáhajúc slzy.

Anna a jej dcérka odišli z Ukrajiny do bezpečia.

Foto: Instagram Štefana Šteca

V Kyjeve to bolo hrozné. Dve noci trávili v úkryte v pivnici s hučiacimi sirénami nad hlavou, napokon sa Anna s dcérkou Darinkou rozhodla z hlavného mesta odísť. Najprv k rodičom, neskôr od nich ešte ďalej na východ. Konečný cieľ mala byť Praha, kde majú príbuzných. Niekoľko dní pobudla aj v záchytnom tábore na východe Slovenska, kde nahrala tento silný odkaz, adresovaný všetkým ženám a matkám vo svete.

Annin muž ostal na Ukrajine, bojuje v armáde, ako inak. A ju dodnes mrzia všetky tie chvíle, kedy si dostatočne nevážili, čo majú, ale ich premrhali nezmyselnými spormi. Až teraz, keď je už možno neskoro, si uvedomila, čo je naozaj podstatné.

„My sme mnohokrát riešili nepodstatné veci, hádali sa pre hlúposti, ale keď prišla vojna, pochopili sme, že tie veci nemajú žiaden význam. Zrazu to najhlavnejšie bolo, aby sme prežili, aby detičky mali svojich otcov, aby sa neničili rodiny, by sme boli spolu,“ hovorí na videu, so slzami na krajíčku. Tie ju za posledné dni zaliali nespočetne veľakrát.


Annin odkaz na svojom instagramovom profile zverejnil spevák Štefan Štec, ktorý sa s ňou v tábore stretol. Štefan spieva rusínske ľudové piesne, ovláda aj ukrajinčinu a Anna mu vyrozprávala svoj príbeh. „Sama navrhla, že by chcela niečo odkázať, tak vzniklo toto video,“ povedal Štefan Štec, ktorý pracuje pre Rádio Regina.

Do tábora chodieva opakovane. Aj pracovne, aj pomôcť, ak sa dá. Ako vraví, ľudia sú vystrašení, najmä deti. „Mnohé z nich doteraz neboli nikdy ani sto kilometrov od domova, zrazu sú v úplne inom svete, cudzom prostredí, s jedným batohom, vytrhnutí z normálneho života, zo všetkého, čo doteraz poznali...,“ opisuje.

On sám sa zapája do pomoci Ukrajincom aj ako umelec. Nedávno vystúpil v Bratislave na Koncerte pre Ukrajinu. Tu je krátky záznam z jeho vystúpenia. Rusínska pieseň Plyve kača, ktorá vznikla v prvej svetovej vojne, a ktorá je veľmi obľúbená aj na Ukrajine:





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >