Už len zahryznúť.
Foto: Patricia PoprockáZeleninový wrap
Potrebujeme naň placku, do ktorej to celé zabalíme. Tú je najjednoduchšie si kúpiť hotovú, preštudujte si ale zloženie, nech má čo najmenej umelých prísad.Ďalšie suroviny sú: kečup, najlepšie domáci (skvelý recept na jeho prípravu, keď chutí ako ten z obchodu, nájdete TU), zelený šalát, paradajky, nakrájané na tenké kolieska, cibuľa, najlepšie fialová.
No a do tretice ešte suroviny na hlavnú náplň, ktorú pripravíme takto: Na olivovom oleji trošku zasmažíme cesnak a nadrobno pokrájanú mrkvu. Pridáme cícer z konzervy a konzervu kukurice. Kto chce, môže aj trocha uvarenej sójovej drte alebo tempehu, nie je to ale nevyhnutné.
Príprava náplne wrapu.
Foto: Patricia PoprockáDochutíme soľou, kari korením, kardamónom a estragónom. Ak sa vám to zdá málo sladké, pridajte trošku hnedého cukru. Na konzervu, resp. krabičku cíceru treba asi polovicu hlavičky cesnaku a štyri malé mrkvy, resp. dve veľké.
Keď je zmes hotová, môžeme začať chystať placky. Natrieme kečupom, položíme list šalátu (môžeme i dva), naložíme cícerovú náplň, na vrch poukladáme paradajky a cibuľu. Kto rád pikantejšie, môže si ešte posypať troškou čili. Placku poskladáme a môžeme podávať.
Mäsová klasika
Ak ju chcete kvalitnú, použite kvalitné mäso. Hovädziu roštenku alebo falošnú sviečkovú. Treba ju najemno pomlieť a dochutiť len soľou a čiernym korením. Nič viac, toto postačí, vynikne chuť mäsa. Potom vytvarujte placky a upečte ich, najlepšie na grile.Zvyšok je na vašej fantázii – prekrojte žemľu na dve polovice a urobte si hamburger podľa svojej chuti. Chýbať by nemal šalát, paradajka, cibuľa, kečup alebo horčica na potretie. Kto má rád, môže pridať i plátkový syr, nastrúhanú kapustu alebo papriku.
Dobrú chuť!