Vynikajúci fastfood na domáci spôsob! Skúste tento zeleninový wrap i pravý hovädzí hamburger

Patricia Poprocká, 12. marca 2022 o 04:30

Máte chuť na niečo dobré z ponuky fastfoodov? Aj keď si s tým veľa ľudí spája mastné hranolky a hamburgery s často neidentifikovateľnou zmesou niečoho, čo sa vydáva za mäso, aj fastfoodové jedlo môže byť zdravé. Tu sú naše dva recepty na domácu výrobu – vegánsky wrap i klasický mäsový hamburger.

Už len zahryznúť.

Foto: Patricia Poprocká

Zeleninový wrap

Potrebujeme naň placku, do ktorej to celé zabalíme. Tú je najjednoduchšie si kúpiť hotovú, preštudujte si ale zloženie, nech má čo najmenej umelých prísad.

Ďalšie suroviny sú: kečup, najlepšie domáci (skvelý recept na jeho prípravu, keď chutí ako ten z obchodu, nájdete TU), zelený šalát, paradajky, nakrájané na tenké kolieska, cibuľa, najlepšie fialová.

No a do tretice ešte suroviny na hlavnú náplň, ktorú pripravíme takto: Na olivovom oleji trošku zasmažíme cesnak a nadrobno pokrájanú mrkvu. Pridáme cícer z konzervy a konzervu kukurice. Kto chce, môže aj trocha uvarenej sójovej drte alebo tempehu, nie je to ale nevyhnutné.

Príprava náplne wrapu.

Foto: Patricia Poprocká

Dochutíme soľou, kari korením, kardamónom a estragónom. Ak sa vám to zdá málo sladké, pridajte trošku hnedého cukru. Na konzervu, resp. krabičku cíceru treba asi polovicu hlavičky cesnaku a štyri malé mrkvy, resp. dve veľké.

Keď je zmes hotová, môžeme začať chystať placky. Natrieme kečupom, položíme list šalátu (môžeme i dva), naložíme cícerovú náplň, na vrch poukladáme paradajky a cibuľu. Kto rád pikantejšie, môže si ešte posypať troškou čili. Placku poskladáme a môžeme podávať.

Mäsová klasika

Ak ju chcete kvalitnú, použite kvalitné mäso. Hovädziu roštenku alebo falošnú sviečkovú. Treba ju najemno pomlieť a dochutiť len soľou a čiernym korením. Nič viac, toto postačí, vynikne chuť mäsa. Potom vytvarujte placky a upečte ich, najlepšie na grile.

Zvyšok je na vašej fantázii – prekrojte žemľu na dve polovice a urobte si hamburger podľa svojej chuti. Chýbať by nemal šalát, paradajka, cibuľa, kečup alebo horčica na potretie. Kto má rád, môže pridať i plátkový syr, nastrúhanú kapustu alebo papriku.

Dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >