Urobte si doma pučálku, fast food minulosti. Naklíčený a opražený hrach je mimoriadna pochúťka

Gabriela Bachárová, 20. februára 2021 o 05:00

V stánkoch sa dnes predávajú gaštany, hranolky či trdelník, naši predkovia si mohli v tomto čase vonku kúpiť naklíčený opražený hrach, ktorý pripravovali priamo na mieste na malých pieckach takzvané babky pučálnice. Tento netradičný fast food minulosti si teraz môžete ľahko pripraviť doma.

Naklíčený a opražený hrach je pochúťka.

Foto: Shutterstock.com

Naklíčený hrach, nazývaný tiež pučálka, bol v minulosti súčasťou pôstneho obdobia, ktoré nasledovalo po veselých fašiangoch. Začínalo na Popolcovú stredu (bola túto stredu) a končilo Veľkým piatkom. Pôstna doba je v kresťanstve prípravou na veľkonočné sviatky, najdôležitejšie cirkevné sviatky roka. Tradične trvá 40 dní, ale nie sú do toho zarátané nedele. Pôst pre kresťanov znamenal duchovnú obdobu, rozjímanie a pôstne jedlá mali toto snaženie podčiarknuť. Naklíčený hrach je jedlo známe už od stredoveku. Ak si ho pripravíte, nielenže nadviažete na dlhú tradíciu, ale tiež dodáte svojmu telu porciu výživných látok. To sa na konci zimy len hodí.

Takže ako na to? Nie je to nič zložitého. Hrachu si naklíčte, koľko len chcete. Ak je to váš prvý pokus, zvoľte asi 300 až 500 gramov hrachu. Ale pozor, musí ísť o celé semená zeleného hrachu so zárodočným klíčkom. Dôkladne prebratý hrach namočte na noc do studenej vody. Ďalší deň hrach sceďte, prepláchnite. Nesušte, ale nechajte mokrý, s trochou vody (nesmie v nej však plávať).

Položte na miske či v zaváracej fľaši na studené miesto v byte (na hrach by nemalo svietiť priame slnko) a niekoľkokrát denne ho znovu prepláchnite studenou vodou a nechajte mokrý. To isté opakujte aj na ďalšie dva dni. To si už môžete všimnúť, ako na hrachu začínajú pučiť klíčky, neklamný symbol obnovujúceho sa života a prichádzajúcej jari.

Naklíčený hrášok opražte na masle alebo pekne po starom na masti a podávajte len tak. Pred konzumáciou ho osoľte alebo oslaďte (cukrom, medom) – podľa toho, ktorej verzii dávate prednosť. Prípadne môžete jedlo vylepšiť opečenou chrumkavou slaninkou alebo pridať do šalátov. Ako chuťovka vynikajúce, po chipsoch či presolených arašidoch ani nevzdychnete.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >