Domáca passata, kečup ako z obchodu... 5 tipov na jednoduché spracovanie paradajok

Patricia Poprocká, 1. augusta 2020 o 04:56

Sezóna paradajok je tu, ak sa ich už prejete a nebudete vedieť, čo s nimi, je tu 5 tipov na ich spracovanie. Čo v lete uskladníš, v zime nájdeš, v tomto prípade v podobe rýchlych polotovarov alebo exotických príchutí, ktoré vám pripomenú dnešné horúce dni.

Sušené, v omáčke i nátierke... Paradajky dodávajú jedlám nezameniteľnú chuť.

Foto: shutterstock.com

Sušené paradajky

V Taliansku majú farmy, kde ich pestujú a sušia vonku pomocou vetra a slnka, a kde za balíček zaplatíte nemalé peniaze. Paradajky si môžete nasušiť aj doma. Najistejšie to je v sušičke, na voľno hrozí riziko, že splesnivejú. Na sušenie je ideálna odroda, ktorá má viac dužiny a menej šťavy. Nakrájajte ich na hrubšie plátky a sušte. Môžete predtým aj posoliť, najlepšie morskou soľou, ale nemusíte. Ak chcete mať istotu, že sa nepokazia, naložte vysušené kúsky do olivového oleja, pridajte doň bazalku alebo oregano, zatvorte a nechajte odstáť, nech sa zmiešajú chute. Sušené paradajky, či už v oleji alebo suché, sú skvelou prílohou do omáčok k cestovinám, ale vynikajúco chutia aj samostatné.

Passata

Znie to síce exoticky, je to však vlastne len zakonzervovaná paradajková šťava, ktorú používame na polievky alebo omáčku k cestovinám. V obchodoch stojí pár centov, ale aj vyše eura, ak ju chcete v biokvalite. Bio passatu si jednoducho pripravíte aj doma, podľa vlastnej chuti. Naozaj nič zložité: Paradajky najprv zalejte vriacou vodou, aby sa ľahko šúpali. Potom z každej nožíkom jemne zoberte šupku a vo vysokej nádobe všetky rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Ak vám prekážajú jadierka, môžete ešte precediť, resp. prepasírovať, vôbec nič sa ale nestane, ak ich tam v šťave necháte. Zmes dochuťte – skôr pre istotu, aby sa nepokazila – trochou soli a trochou cukru. Potom ponalievajte do sedemdecových fliaš, dobre zatvorte a dajte sterilizovať ako zvyčajné zaváraniny. Takáto šťava vydrží do zimy a jedna sedemdecová fľaša vystačí akurát na jedno varenie polievky alebo omáčky, keďže je trocha redšia ako kupovaná.

Kečup ako z obchodu

Ak si prečítate etiketu na kečupoch v obchode, koľko umelých dochucovadiel obsahuje, prejde vás možno naňho chuť. Pre mnohých nie je ale riešením ani domáci kečup, pretože väčšinou chutí úplne inak ako ten z obchodu, prípadne je viac z cvikly než paradajok. Kečup podľa nášho receptu je však ako z obchodu a môžete si ho urobiť v jemnej aj pikantnej verzii. Potrebujete naň:
2 kg paradajok
1/4 kg jabĺk
1/4 kg cibule
3 klinčeky
10 guličiek čierneho korenia
5 guličiek nového korenia
150 g cukru, najlepšie hnedého
150 ml octu
1 lyžicu soli
1 malú lyžičku červenej papriky
1 malú lyžičku škorice
2 ks bobkového listu

Aj tu je dobré paradajky najprv zbaviť šupky spôsobom ako pri passate, najmä ak sa vám nechce zmes na konci pasírovať. Všetky suroviny povaríme vo veľkom hrnci, necháme 60 minút vrieť. Potom všetko pomixujeme ponorným mixérom (alebo prepasírujte, ako máte čas) a ponalievame do fliaš. Zatvoríme a sterilizujeme 20 minút. Samozrejme, ešte predtým ochutnajte a dolaďte si chute – pridajte cukru alebo soli, ak chcete pikantný kečup, tak čili. Ak je kečup trocha redší, nevadí, na chuti mu to neuberá, uvidíte.

Zeleninová nátierka

Najlepší recept je improvizovaný, podľa vlastnej chuti. Čo by nemalo chýbať, sú paradajky, paprika (2x viac než paradajok, najlepšie červená, aby mala nátierka krásnu farbu, prípadne kápia) a cesnak. Zvyšok môžete pridávať, čo máte, alebo obľubujete – baklažán, cuketu, cibuľu... V jednom hrnci všetko pomixujte ponorným mixérom. Dochuťte trochou soli, trochou cukru, ak ste za výraznejšie chute, dajte aj troška octu, môžete pridať trocha oleja. Ak chcete pikantné, pomixujte k tomu ešte feferónky alebo dajte čili korenie. Pomixovanú zmes varte podobne ako džem, kým sa neodparí voda a kým nátierka nezíska žiadanú hustotu. Potom ponalievajte do malých fľaštičiek a pre istotu ešte pár minút sterilizujte.

Lečo

Stará slovenská klasika, ale zas na výletoch alebo pri uponáhľanom dni jeden z mála zdravých polotovarov na nezaplatenie. Potrebujete naň zeleninu, akú máte radi. Najčastejšie paradajky (ak ich zbavíte šupiek, bude lečo lahodnejšie), cibuľa, paprika. Nakrájajte na kocky, osoľte a duste na sporáku. Ak chcete ľahšie lečo, môžete pokojne iba na vode, ak máte radšej mastnejšie, tak na oleji. Ak je to zhruba z troch štvrtín uvarené, zmes odstavte a dajte do fliaš. Na spestrenie chuti môžete pridať aj kukuricu z plechovky, prípadne trošku oregana. Fľaše potom asi 15 minút sterilizujte.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >