Sušené, v omáčke i nátierke... Paradajky dodávajú jedlám nezameniteľnú chuť.
Foto: shutterstock.comSušené paradajky
V Taliansku majú farmy, kde ich pestujú a sušia vonku pomocou vetra a slnka, a kde za balíček zaplatíte nemalé peniaze. Paradajky si môžete nasušiť aj doma. Najistejšie to je v sušičke, na voľno hrozí riziko, že splesnivejú. Na sušenie je ideálna odroda, ktorá má viac dužiny a menej šťavy. Nakrájajte ich na hrubšie plátky a sušte. Môžete predtým aj posoliť, najlepšie morskou soľou, ale nemusíte. Ak chcete mať istotu, že sa nepokazia, naložte vysušené kúsky do olivového oleja, pridajte doň bazalku alebo oregano, zatvorte a nechajte odstáť, nech sa zmiešajú chute. Sušené paradajky, či už v oleji alebo suché, sú skvelou prílohou do omáčok k cestovinám, ale vynikajúco chutia aj samostatné.Passata
Znie to síce exoticky, je to však vlastne len zakonzervovaná paradajková šťava, ktorú používame na polievky alebo omáčku k cestovinám. V obchodoch stojí pár centov, ale aj vyše eura, ak ju chcete v biokvalite. Bio passatu si jednoducho pripravíte aj doma, podľa vlastnej chuti. Naozaj nič zložité: Paradajky najprv zalejte vriacou vodou, aby sa ľahko šúpali. Potom z každej nožíkom jemne zoberte šupku a vo vysokej nádobe všetky rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Ak vám prekážajú jadierka, môžete ešte precediť, resp. prepasírovať, vôbec nič sa ale nestane, ak ich tam v šťave necháte. Zmes dochuťte – skôr pre istotu, aby sa nepokazila – trochou soli a trochou cukru. Potom ponalievajte do sedemdecových fliaš, dobre zatvorte a dajte sterilizovať ako zvyčajné zaváraniny. Takáto šťava vydrží do zimy a jedna sedemdecová fľaša vystačí akurát na jedno varenie polievky alebo omáčky, keďže je trocha redšia ako kupovaná.Kečup ako z obchodu
Ak si prečítate etiketu na kečupoch v obchode, koľko umelých dochucovadiel obsahuje, prejde vás možno naňho chuť. Pre mnohých nie je ale riešením ani domáci kečup, pretože väčšinou chutí úplne inak ako ten z obchodu, prípadne je viac z cvikly než paradajok. Kečup podľa nášho receptu je však ako z obchodu a môžete si ho urobiť v jemnej aj pikantnej verzii. Potrebujete naň:2 kg paradajok
1/4 kg jabĺk
1/4 kg cibule
3 klinčeky
10 guličiek čierneho korenia
5 guličiek nového korenia
150 g cukru, najlepšie hnedého
150 ml octu
1 lyžicu soli
1 malú lyžičku červenej papriky
1 malú lyžičku škorice
2 ks bobkového listu
Aj tu je dobré paradajky najprv zbaviť šupky spôsobom ako pri passate, najmä ak sa vám nechce zmes na konci pasírovať. Všetky suroviny povaríme vo veľkom hrnci, necháme 60 minút vrieť. Potom všetko pomixujeme ponorným mixérom (alebo prepasírujte, ako máte čas) a ponalievame do fliaš. Zatvoríme a sterilizujeme 20 minút. Samozrejme, ešte predtým ochutnajte a dolaďte si chute – pridajte cukru alebo soli, ak chcete pikantný kečup, tak čili. Ak je kečup trocha redší, nevadí, na chuti mu to neuberá, uvidíte.