Bábovka, lečo alebo hamburger? Cuketa na tisíc spôsobov

Patricia Poprocká, 29. augusta 2020 o 05:09

Keď zarodia, tak ich človek už veru nevie, čo s nimi. Neutrálna chuť cukety dáva tejto zelenine výhodu, že ju možno konzumovať naozaj na každý spôsob. Na slano, sladko, dokonca môžete urobiť aj džem. Tak s chuťou do toho, vyberte si, na čo máte chuť!

Cuketa. Ľahká, zdravá, letná zelenina, ktorú možno pripraviť na akýkoľvek spôsob.

Foto: shutterstock.com

Hamburger

Veľmi jednoduchý, veľmi zdravý a deťmi obľúbený. Potrebujete k tomu okrem cukety aj pečivo, najlepšie rožky nakrájané na kolieska. Na kolieska najkrájajte aj cuketu, nemusíte ju ani šúpať ani vyberať stred. V miske ich zmiešajte s troškou oleja, soli a byliniek na dochutenie – postačí oregáno, ale vyberte si podľa chuti. Potom cukety krátko opečte na panvici alebo grile z oboch strán. Krátko pred dokončením položte na každú kúsok tvrdého syra, ktorý sa tam rozleje. Potom cuketu so syrom vložte medzi krúžky pečiva, potrite kečupom (najlepšie domácim) a ešte teplé konzumujte.

Lečo

Na oleji krátko opražte cibuľku a papriku, kým troška nezmäknú. Potom pridajte cuketu (ošúpanú, zbavenú stredovej dužiny) nakrájanú na drobné kocky a napokon paradajky, ktoré sa potrebujú variť najkratšie. Osoľte, pridajte vajíčka a skvelá zeleninová večera je hotová. Ak niektorú zeleninu neobľubujete, môžete ju vynechať, platí to aj pre vajíčko. Bez vajíčka môžete zeleninovú zmes podávať aj ako prílohu k ryži, pohánke alebo bulguru, posypať syrom, prípadne poliať jogurtovým dresingom.

Bábovka

Nepotrebujete váhu, stačia zhruba dvojdecové poháre. Vymiešajte do spenenia 3 vajíčka s 2 pohármi cukru, hovorí recept. Aby ste bábovku nemali príliš sladkú, pokojne môžete polovicu cukru ubrať a použiť zdravší hnedý. Postupne vmiešajte pohár oleja, 2 poháre strúhanej cukety, 3 poháre múky, kávovú lyžičku škorice, kávovú lyžičku sódy bikarbóny, trošku prášku do pečiva, vanilky a pohár najemno pomletých vlašských orechov. Toto cesto dajte do bábovkovej formy a pečte 50-60 minút, podľa rúry. Bábovka sa zvykne piecť okolo 40 minút, táto trocha dlhšie práve pre oriešky, vďaka ktorým zostáva príjemne šťavnatá. Ak pečiete prvý raz, najistejšie bude bábovku po 50 minútach skontrolovať. Určite vystihnete pravý čas, prajeme veľa úspechov!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >