Šišky, vychválené široko-ďaleko. Vyskúšajte tento vyše storočný recept

Patricia Poprocká, 6. februára 2022 o 03:14

Recept pochádza z knihy z roku 1913 a pani Darina Labancová z Levoče doteraz nerobí šišky inak než podľa neho. „Mám ho ešte po mojej mame, šišky sa vždy vydaria a sú vychválené široko-ďaleko,“ vraví. Nuž, vyskúšajme!

Šišky upečené podľa 109 rokov starého receptu.

Foto: Miriam Galajdová

Aj keď v knihe sa pôvodne píše, že ju autorka venuje „mladým a menej skúseným gazdinkám,“ pri dnešnom rýchlom životnom štýle sa príprava týchto šišiek môže zdať trocha zdĺhavejšia. Ale to sa naozaj iba zdá, o nič zložité nejde.

Potrebujeme:
4 vajíčka, 40 gramov práškového cukru, 1 droždie, 40 gramov rozpusteného masla, 4 polievkové lyžice rumu, štvrť litra vlažného mlieka (môže byť aj 300 ml), pol kila polohrubej múky

Postup:
1. Z mlieka a droždia pripravíme kvások. Droždie rozdrobíme v miske, posypeme lyžičkou cukru a troškou múky, zalejeme mliekom. Rozmiešame a necháme chvíľu postáť.

2. Zatiaľ vymiešame žĺtka s cukrom a maslom do peny. Potom prilejeme kvások a rum. Zľahka primiešame múku. Originálny recept uvádza množstvo múky „koľko prijme“, kvalita múk je ale dnes rôzna, takže nemusíte sa striktne držať spomínaných 500 gramov, ale podľa vláčnosti cesta. Ak je tuhé, pridáme ešte mlieko (preto to nemusí byť len štvrť litra). Cesto vypracujeme dohladka a necháme vykysnúť asi 30 – 40 minút.

3. Potom cesto rozvaľkáme na doske posypanej múkou a pohárikom vykrojíme šišky. Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte 10-15 minút postáť.

4. Nasleduje pečenie na rozohriatom oleji. Nešetrite ním, šišky ho potrebujú dostatok. Aby sa neprepaľoval, dajte doň asi štvrtinu mrkvy. Doprostred šišky urobíme prstom jamku a touto stranou nadol ju dáme piecť. Nie príliš pomaly, aby nenasiakla olejom, ale zas ani nie príliš prudko, aby sa nespiekla. Hrniec prikryjeme, šišku otočíme, hotová by mala byť zhruba za tri minúty.

5. Šišky vyberieme na servítku, aby sa vpila prebytočná mastnosta.

6. Podávame podľa chuti – s penou, ktorú si vyrobíme z bielkov, s džemom, šľahačkou, čokoládou, ovocím.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >