Šišky, vychválené široko-ďaleko. Vyskúšajte tento vyše storočný recept

Patricia Poprocká, 6. februára 2022 o 03:14

Recept pochádza z knihy z roku 1913 a pani Darina Labancová z Levoče doteraz nerobí šišky inak než podľa neho. „Mám ho ešte po mojej mame, šišky sa vždy vydaria a sú vychválené široko-ďaleko,“ vraví. Nuž, vyskúšajme!

Šišky upečené podľa 109 rokov starého receptu.

Foto: Miriam Galajdová

Aj keď v knihe sa pôvodne píše, že ju autorka venuje „mladým a menej skúseným gazdinkám,“ pri dnešnom rýchlom životnom štýle sa príprava týchto šišiek môže zdať trocha zdĺhavejšia. Ale to sa naozaj iba zdá, o nič zložité nejde.

Potrebujeme:
4 vajíčka, 40 gramov práškového cukru, 1 droždie, 40 gramov rozpusteného masla, 4 polievkové lyžice rumu, štvrť litra vlažného mlieka (môže byť aj 300 ml), pol kila polohrubej múky

Postup:
1. Z mlieka a droždia pripravíme kvások. Droždie rozdrobíme v miske, posypeme lyžičkou cukru a troškou múky, zalejeme mliekom. Rozmiešame a necháme chvíľu postáť.

2. Zatiaľ vymiešame žĺtka s cukrom a maslom do peny. Potom prilejeme kvások a rum. Zľahka primiešame múku. Originálny recept uvádza množstvo múky „koľko prijme“, kvalita múk je ale dnes rôzna, takže nemusíte sa striktne držať spomínaných 500 gramov, ale podľa vláčnosti cesta. Ak je tuhé, pridáme ešte mlieko (preto to nemusí byť len štvrť litra). Cesto vypracujeme dohladka a necháme vykysnúť asi 30 – 40 minút.

3. Potom cesto rozvaľkáme na doske posypanej múkou a pohárikom vykrojíme šišky. Prikryjeme ich utierkou a necháme ešte 10-15 minút postáť.

4. Nasleduje pečenie na rozohriatom oleji. Nešetrite ním, šišky ho potrebujú dostatok. Aby sa neprepaľoval, dajte doň asi štvrtinu mrkvy. Doprostred šišky urobíme prstom jamku a touto stranou nadol ju dáme piecť. Nie príliš pomaly, aby nenasiakla olejom, ale zas ani nie príliš prudko, aby sa nespiekla. Hrniec prikryjeme, šišku otočíme, hotová by mala byť zhruba za tri minúty.

5. Šišky vyberieme na servítku, aby sa vpila prebytočná mastnosta.

6. Podávame podľa chuti – s penou, ktorú si vyrobíme z bielkov, s džemom, šľahačkou, čokoládou, ovocím.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

  • Obrázok 11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    11 najklikanejších receptov na voňavé zemiakové placky

    Tá vôňa, ktorá sa šíri pri príprave zemiakových placiek, priláka do kuchyne celú rodinu. Aj vám sa stáva, že ich nestíhate piecť, tak rýchlo miznú ešte za horúca? Pripomeňte si toto obľúbené jedlo s naším rebríčkom najklikanejších receptov v histórii Varecha.sk. Tak čo, budú na večeru?

  • Obrázok 10x sólo pre karfiol

    10x sólo pre karfiol

    Všeličo sa dá pripraviť z karfiolu, nielen ho vypražiť v trojobale. A tieto recepty sú toho dôkazom!

  • Obrázok Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Recept na víkend 3x voňavé jahody Hrnčeková bublanina, krém s mätou a jahodový likér

    Zahryznite sa do jahôd na tisíc spôsobov, teraz je ideálny čas. Ak chcete vyskúšať niečo nové než váš už osvedčený džem či zákusok, skúste niečo z našich tipov. Rýchla bublanina, lahodný krém či netradičný likér.

  • Obrázok 10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    10x kuracie nugetky potešia aj vaše dietky

    Kúsky dochrumkava vypraženého kuracieho mäsa, tie veru málokoho nechajú chladným. Kuracie nugetky sú bežnou súčasťou ponuky fastfoodových reťazcov a nájdeme ich aj ako polotovar v mraziacich boxoch. Ale ruku na srdce, domáce sú domáce. Je viacero možností ako ich pripraviť, tak niektorú vyskúšajte. Určite nimi potešíte aj svoje deti, napríklad ak ste ešte nestihli osláviť deň detí.

  • Obrázok Recept na víkend z poľnej kuchyne. Polievka, akú jedli naši vojaci v SNP

    Recept na víkend z poľnej kuchyne. Polievka, akú jedli naši vojaci v SNP

    Obzrime sa dnes do histórie, chceli by ste ochutnať, čo jedli naši vojaci, bojujúci na frontoch v SNP? Malo byť toho veľa, malo to byť sýte, výživné a rýchle. Požiadavky na jedlo neboli zvlášť náročné, napokon, ani vyberať nebolo veľmi z čoho. Vodová polievka s krupicou, krúpami či ryžou, ktorú recept vám dnes ponúkame, možno znamenala hody.

  • Obrázok 10x milovaná bublanina z prvých jahôd

    10x milovaná bublanina z prvých jahôd

    Každoročné jahodové hody sú tu. A ako inak začať sezónu najobľúbenejšieho slovenského ovocia, než dobrým koláčikom? My budeme piecť bublaninu. Pridáte sa?

  • Obrázok Recept na víkend Čipsy slané i sladké, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia

    Recept na víkend Čipsy slané i sladké, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia

    Milovníci čipsov majú zrejme dávno svoj obľúbený druh i značku, ktorej sa tie domáce sotva vyrovnajú, ak však chcete skúsiť menej ťažkú verziu, je tu náš dnešný recept. Čipsy, ktoré sa netopia v mastnote, a po zjedení ktorých nemusíte mať výčitky svedomia, naopak.

Ďalšie články v rubrike >