Vyberáte školskú tašku? Na toto pozor! Viete, aká by mala byť jej maximálna hmotnosť?

ahojmama.sk, 26. augusta 2024 o 05:45

Pred nami je posledný týždeň prázdnin a najvyšší čas na posledné nákupy školskej výbavy. Kým pri peračníkoch či ceruzkách je v podstate jedno, aké si vyberiete, pri školskej taške treba byť ostražití. Na čo pozor?

Nie je školská taška ako školská taška.

Foto: Shutterstock.com

Pre deti je najdôležitejšie to, ako taška vyzerá, obľúbený obrázok, motív či farba sú však v tomto prípade druhoradé, hlavné je, aby bola taška vyhovujúca zo zdravotného hľadiska.

Školská taška by mala spĺňať zdravotné, funkčné i bezpečnostné kritériá. „Pri výbere tašky pozeráme v prvom rade na jej hmotnosť. Tá by u mladších žiakov mala byť do 1200 gramov,“ radí vedúca fyzioterapeutka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Nemocnice Agel v Handlovej Katarína Klátiková. Pre silnejšie deti môže byť taška aj troška ťažšia – všeobecne uznávané pravidlo je, že taška by nemala presahovať desatinu hmotnosti žiaka.

Odporúčaná váha školskej tašky:
Žiaci 1. a 2. ročníka – 2,5 kg
Žiaci 3. a 4. ročníka – 3,5 kg
Žiaci 5. a 6. ročníka – 4,5 kg
Žiaci 7. až 9. ročníka – 5 kg
Príliš ťažká aktovka preťažuje svalstvo chrbtice a prispieva k stuhnutiu svalov v krčno-hrudnej časti chrbtice. Dlhodobé preťaženie chrbtice môže spôsobiť trvalejšie ťažkosti, deformácie a aj vznik skoliózy. Ak sa skolióza nelieči včas, môže chrbticu poškodiť tak, že v dospelosti sa už nebude dať napraviť.

Rodičia by mali dbať, aby taška nebola ťažšia než je potrebné napríklad tak, že s deťmi preberú jej obsah, či v nej nenosia zbytočnosti, ale iba pomôcky, ktoré potrebujú každý deň do školy - zošity, učebnice, peračník a desiatu. „Skúste tiež nahradiť ťažké veci ľahšími. Deti napríklad nemusia nosiť plnú fľašu s vodou. Stačí prázdna, ktorú si napustia v škole," radí Úrad verejného zdravotníctva.

Nízka váha by však nemala ísť na úkor kvality, správna taška by mala mať aj vhodné výstuže. A to najmä v zadnej časti, ktorá by mala byť pevná, vystužená a anatomicky tvarovaná. Výstuže by mali byť aj na ramenných popruhoch, široké 4 – 5 centimetrov.

Čo sa týka veľkosti tašky, aj tá závisí od výšky žiaka. Spodný okraj by mal siahať po panvové kosti a vrchný po ramennú kľúčnu kosť. Vhodné sú aj aktovky vybavené prídavnými popruhmi v oblasti hrudníka a pása. „Rodičia by mali dbať o to, aby ramenné popruhy neboli príliš dlhé, príliš povolené. Zjednodušene, ak taška neprilieha k chrbtu, ale visí, podporuje to zaguľatenie hrudnej chrbtice a predsun hlavy,“ vysvetľuje Katarína Klátiková.

Nevhodné sú aj tašky cez rameno, pretože spôsobujú nerovnomerné zaťaženie chrbtice a môžu prispieť k skolióze. Fyzioterapeutka potom pre staršie deti odporúča skôr tašku na kolieskach, ale aj v tomto prípade s tým, aby si striedali ruky, ktorými ju budú ťahať. Dôvodom je tiež správne a rovnomerné zaťažovanie chrbta.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >