Riešte detskú skoliózu, kým nie je neskoro

Gabriela Bachárová, 28. apríla 2020 o 04:59

Skolióza, teda vychýlenie chrbtice doľava či doprava a zároveň jej zaguľatenie, je u detí pomerne častým zdravotným problémom. Riešte ju včas.

Skolióza môže negatívne ovplyvniť celý život dieťaťa.

Foto: Shutterstock.com

Čím skôr začnete problém s chrbticou u dieťaťa riešiť, tým lepšie. Nie je pravda, že z toho vyrastie, naopak, v neskoršom veku sa bude skolióza ešte zhoršovať a môže spôsobiť celý rad negatívnych zdravotných prejavov. Detský vek je vhodný na ovplyvnenie stavu chrbtice, svalov a šliach v budúcnosti.

Príčinou chybného držania tela je nielen genetika, ale napríklad i rýchly rast, nosenie ťažkých školských aktoviek, nedostatok či nadbytok pohybu. Lekári registruju že za posledné tri roky vzrástol počet detí s rôznymi deformitami chrbtice, najhoršie sú na tom deti vo veku 10 až 15 rokov. Skoliózou sú najviac ohrozené dospievajúce dievčatá.

Ak máte podozrenie na skoliózu, kontaktujte pediatra, ktorý vás pošle k ortopédovi a následne i k fyzioterapeutovi. Dieťa absolvuje odborné ortopedické vyšetrenie, urobia mu RTG chrbtice, v prípade potreby ešte i CT vyšetrenie či magnetickú rezonanciu.

Bez cvičenia to nepôjde

Veľmi dôležitá je návšteva u fyzioterapeurta. Čo u neho môžete očakávať? ,,Po dôkladnom vyšetrení fyziatrom sa deťom stanoví program s procedúrami, ktoré absolvujú. Zahŕňajú okrem podávania lavatermu, teda teplého obkladu a masáží aj cvičenia zamerané špeciálne na danú problematiku,“ vysvetľuje primárka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou v Levoči Ingrid Dzurňáková.

Deti a ich rodičia následne absolvujú inštruktáž aj pre domáce cvičenie, ktoré pozostáva zo súboru cvičení na podložke a s pomôckami. ,,Cvičenia sú dôležité na posilnenie hlbokého stabilizačného svalstva, ktorý, ak je oslabený, výrazne zhoršuje postúru (postavenie) tela. Zamerané sú tiež na uvoľnenie skráteného a stuhnutého svalstva. Cvičebná jednotka je rozdelená do viacerých častí a je ušitá na mieru dieťaťa, pretože každé dieťa má iné ochorenie, svalovú a pohybovú zdatnosť,“ hovorí vedúca fyzioterapeutka oddelenia Monika Gburová.

Po pravidelnom cvičení nielen v ambulancii, ale aj doma, sa dosiahne napríklad symetrické posilnenie oslabeného svalstva, zlepšenie postavenia lopatiek a napriami sa celá chrbtica. Fyzioterapeut má pre rodičov jednoduché odporúčania. ,,Dôležité je nabádať deti k napriameniu tela a zvoliť vhodné športové aktivity, ako je plávanie, turistika, jazda na koni, bicyklovanie či beh. Vhodné je tiež zamerať sa na obuv a na náplň školských tašiek,“ dodáva Zuzana Urbanová, diplomovaný fyzioterapeut.

Okrem toho, že cvičenie zlepší stav chrbtice a svalov, veľmi prospeje aj vnútorným orgánom, ktoré kvôli chybnému postavenie chrbtice trpia. Prejaviť sa to môže napríklad dýchacími či tráviacimi problémami.

Prevenciou problémov s chrbticou je správny telesný postoj

Ako správne stáť...
Nohy sú mierne rozkročené asi na šírku bokov, špičky smerujú dopredu. Hlava je vzpriamená. Dieťa si môže predstaviť, že má na nej knihu alebo ho niekto na temene vyťahuje na špagáte hore. Panvu je dobré mierne podsadiť dopredu. Trup je rovný, ramená smerujú dolu a mierne dozadu. Brucho nie je zatiahnuté. Kolená sú mierne pokrčené, postoj tak pôsobí uvoľnenejšie.

Ako správne sedieť
Chodidlá sa opierajú o zem. Hlava, trup a krk sú vyrovnané. Dôležité je sedieť na takzvaných sedacích kostiach. Sedaciu kosť ucítite, keď si v sede dáte ruky pod seba.


Dôsledkom nesprávneho držania tela môže byť okrem skoliózy aj kyfóza (vyklenutie chrbtice smerom dozadu) či lordóza (prehnutie chrbtice dopredu). Skolióza, kyfóza i lordóza sa môžu niekedy kombinovať. I tieto deformity si vyžadujú vyšetrenie u špecialistu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >