Vo Fiľakove obnovili školské dielne, deti sa budú učiť základným domácim prácam

SITA, pt, 26. júna 2019 o 06:53

Stačilo pol roka a sociálne znevýhodnení žiaci základnej školy vo Fiľakove sa môžu učiť, ako žiť. Škola im v spolupráci s regionálnou samosprávou prerobila učebné priestory, v ktorých sa môžu učiť základným veciam ako je práca v domácnosti, starostlivosť o dieťa či oprava pokazenej techniky. Zámer avizovala koncom novembra.

V nových dielňach sa žiaci priučia užitočným zručnostiam.

Foto: mesto Fiľakovo

Nové zrekonštruované priestory určené na inkluzívne vzdelávanie boli deťom odovzdané do užívania teraz ku koncu školského roka, využívať sa teda začnú v septembri. Na Základnej škole Lajosa Mocsáryho ich vytvorili z prerobených bývalých prezliekarní a skladových priestorov. Rekonštrukcia vyšla na 47-tisíc eur.

Vymenili sa okná, urobili nové rozvody, potrubia, podlahy a priestory sa vymaľovali. Namontovali sa tiež kuchynské spotrebiče, sporáky, chladnička, nakúpilo sa zariadenie a nástroje bežne využívané v domácnosti. Nechýbajú ani makety novorodencov a prebaľovacie pulty.

Fiľakovo na projekt inkluzívneho vzdelávania získalo príspevok 100-tisíc eur prostredníctvom Akčného plánu rozvoja okresu Lučenec. Z týchto peňazí samospráva okrem rekonštrukcie a nákupu pomôcok zafinancuje aj náklady na zvýšenú spotrebu energií, odmeny pre projektových manažérov a pre štyroch pedagógov školy, ktorí sa nad rámec svojich bežných povinností budú venovať vzdelávaniu detí. Projektovú dokumentáciu dalo mesto vypracovať na vlastné náklady.

Fiľakovskú základnú školu navštevuje podľa zástupkyne riaditeľa Ildikó Kotlár asi 96 percent rómskych žiakov, pričom veľká časť z nich pochádza zo sociálne málo podnetného prostredia.

„Pri nástupe do školy tieto deti nemajú skúsenosti s knihou, ceruzkou, papierom či konštrukčnými a didaktickými hrami. Ich sociálne prostredie im neposkytuje dostatok podnetov pre rozvoj ich osobnosti, telesný, psychický či rečový vývin. Deťom chýbajú aj hygienické a pracovné návyky,“ povedala.

Práve preto sa mesto rozhodlo pomôcť, podľa primátora Fiľakova Attilu Agócsa sa vynasnaží v tomto smere suplovať rodičov. Deťom chce pomôcť nadobudnúť základné zručnosti, predovšetkým zamerané na domácnosť, a nasmerovať ich na pokračovanie štúdia na stredných školách.

„Pôvodne sme to chceli zamerať aj na počítačovú techniku, ale boli sme úradom vlády nasmerovaní na praktické zručnosti. Je to forma niekdajších školských dielní. Očakávame od projektu, že sa vďaka nemu môže v budúcnosti zvýšiť zamestnanosť, nakoľko po skončení strednej školy sa budú vedieť jej absolventi ľahšie zamestnať,“ doplnil primátor.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >