Vlci nevyjú na Mesiac. Prastarý zvuk divočiny dokáže človeka i rozplakať. Vychutnajte si ho aspoň vo VIDEU

Patricia Poprocká, 26. mája 2021 o 04:19

Magické, tajomné, strašidelné, clivé... Nech dáme vytiu vlka akýkoľvek prívlastok, patrí bezpochyby k emočne najsilnejším zvukom, ktoré človek môže v prírode začuť. Všetci, čo počuli vyť vlka na vlastné uši, sa zhodujú, že je to jedinečný zážitok, ktorý chytá za srdce.

Každá vlčia svorka má iný vlastný dialekt vytia a každý jeden vlk vlastný tón hlasu.

Foto: shutterstock.com

Je množstvo dohadov, prečo vlci vyjú, expertka a dlhoročná pozorovateľka vlkov Elli H. Radingerová má však jednoduchú odpoveď: Z mnohých príčin, ktoré my presne aj tak nepoznáme. „Iba hora je dostatočne stará, aby vedela vysvetliť, čo je príčinou zavýjania vlkov,“ odkazuje ekológ Aldo Leopold.

Všeobecne môže byť dôvodom vytia napríklad hľadanie stratených členov svorky, oznamovanie konkurentom, že toto je ich revír, hľadanie partnera na párenie či upevňovanie rodinných zväzkov, konštatuje Elli Radingerová vo svojej knihe Múdrosť vlkov. Vedci podľa nej identifikovali 21 typov vlčieho zavýjania, pričom každý druh vlka má vlastný dialekt a každé jedno zviera (podobne ako človek) aj vlastnú nezameniteľnú podobu hlasu. Význam jednotlivých vlčích tónov však ľudia zisťujú len veľmi ťažko. „Väčšina súčasných vedcov sa domnieva, že vzájomná hlasová komunikácia vlkov vychádza z emócií,“ pripomína Elli.

Zároveň vyvracia mýty, podľa ktorých vlci vyjú napríklad na Mesiac, ako sa často ukazuje vo filmoch. „Keď je zavýjanie intenzívnejšie počas splnu, súvisí to iba s lepšími svetelnými podmienkami, ktoré využívajú, aby mohli napríklad vyraziť na lov. Pre vlky je typické, že sa na lov často vyberajú spoločným zavýjaním,“ vysvetľuje odborníčka.

Naopak, niekedy vlky môžu iba brechať na poplach, keď sa napríklad k brlohu priblíži medveď. A potom pokračujú v škrečaní a vrčaní na odplašenie protivníka.

Elli priznáva, že aj po dlhých rokoch pozorovania vlkov je pre ňu zakaždým niečo mimoriadne, keď počuje vlčie zavýjanie. „Každého, kto v divočine počuje prvý raz zavýjať vlky, to veľmi dojme. Mnohí sa rozplačú. Zdá sa, že zvuk preniká do duše. K niečomu vo vašom vnútri. Je to zmes úcty, radosti a strachu. Výraz v očiach tých, ktorí prvýkrát v živote počujú zavýjať vlka, dokazuje, že sme všetci súčasťou prírody, bez ohľadu na technický pokrok,“ uzatvára tému vytia vlkov Elli.

Vlk sa v tomto roku stal aj na Slovensku konečne chráneným zvieraťom. Jeho zavýjanie možno bude počuť z našich hôr častejšie a mnohým sa pošťastí počuť ho naživo.

Zatiaľ si ho vychutnajte aspoň prostredníctvom tohto VIDEA:





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >