Vlk nezožral Červenú čiapočku, nový projekt ochranárov má zmeniť pohľad detí na vlka

pt, SITA, 22. januára 2019 o 12:20

Stala sa strašná vec, vlk ušiel z rozprávky, že ho už nebaví počúvať nadávky... Pamätáte si túto starú pieseň skupiny Elán? Vlk nie je zlý, sa teraz snažia presvedčiť verejnosť a predovšetkým deti aj ochranári prírody.

Vlk je nádherná šelma, ktorá potrebuje našu ochranu a rešpekt.

Foto: TV JOJ

Príbehy troch šeliem, tak sa volá projekt, ktorý má priblížiť ľuďom život našich troch najväčších zvierat - medveďa, vlka a rysa. Veľké šelmy boli ľuďmi oddávna vnímané negatívne, pretože pre nich predstavovali ohrozenie a o ich živote v lesoch veľa nevedeli. Vytvárali sa o nich rozprávky, ktoré dodnes zapísali do podvedomia ľudí predovšetkým vlka a medveďa ako niečo zlé, čo ubližuje ľuďom. Najznámejšia je Červená čiapočka, O kozliatkach, či z modernejších Počkaj zajac.

„Človek zviazaný strachom a predsudkami priviedol veľké šelmy až na pokraj vyhynutia. Ľudia ich lovili či už kvôli trofejam, ochrane domácich zvierat a majetku, alebo z obáv o svoj život,“ zdôrazňuje Štátna ochrana prírody na svojej internetovej stránke.

Zmeniť povedomie verejnosti a zlepšiť jej vnímanie našich najväčších šeliem, takzvanej „veľkej trojky Slovenska“, má práve aktuálny projekt. Je rozdelený na tri roky, v prvom sa bude hovoriť o vlkovi – Ak vlk nezožral Červenú čiapočku. Ochranári vyzývajú deti, aby napísali o vlkovi rozprávku, báseň, komiks, prípadne nakreslili jeho obrázok alebo vypracovali projekt o vlkovi.

Kam posielať príbehy a obrázky?
Úsek literatúry pre deti a mládež
Krajská knižnica v Žiline
A. Bernoláka 47, 011 77 Žilina.
Na obálku napíšte heslo: Príbehy troch šeliem
Svoje diela môžu posielať do 15. marca, v apríli budú potom vystavené v Krajskej knižnici v Žiline. Knižnica na projekte Štátnej ochrany prírody spolupracuje, rovnako ako Správa Národného parku Malá Fatra.

Súčasťou projektu budú aj tvorivé dielne o vlkovi, besedy s odborníkmi, prednášky a čítania rozprávok a príbehov, v ktorých v prípade negatívneho deja si deti budú môcť samé vymyslieť vlastné pokračovanie, kde by zvieratá mali pozitívnu úlohu.

„Málo ľudí pozná skutočný život šeliem, ten môže postupne odkrývať vedecký výskum,“ pripomínajú ochranári. Ako dodávajú, cieľom spoločného projektu je zlepšiť reputáciu šeliem a rozvíjať čitateľskú gramotnosť a tvorivosť detí a mládeže.

Vlci v Malej Fatre.

Foto: Národný park Malá Fatra





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >