Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici predstavuje deväť národných parkov Slovenska

TASR, 14. februára 2022 o 12:34

Informácie o prírodných a kultúrnych hodnotách deviatich národných parkov prináša výstava Národné parky Slovenska. Pripravilo ju Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.

Výstava zaujme aj deti.

Foto: Vlastivedné múzeum Považská Bystrica

Podľa riaditeľky Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Petronely Rágulovej je výstava určená pre dospelých i pre deti. Na informačných paneloch sa návštevníci dozvedia množstvo zaujímavých informácií o národných parkoch, predovšetkým o ich mimoriadnych prírodných a kultúrnych hodnotách, ktoré ich zaraďujú medzi najvýznamnejšie prírodné dedičstvo našej krajiny.

Informácie doplnené fotografiami sa dotýkajú geologickej stavby, histórie, živočíšstva a rastlinstva, ktoré je typické pre jednotlivé národné parky. K dispozícii sú paleontologické nálezy, herbárové položky rastlín i preparáty živočíchov dokumentujúce to najvzácnejšie a najzaujímavejšie, čo sa v našich národných parkoch dá vidieť.

Detského návštevníka podľa nej zaujme model krajiny názorne demonštrujúcej existenciu výškovej vegetačnej stupňovitosti lesov v strednej Európe. Prácu paleontológa si budú môcť deti vyskúšať pri objavovaní a určovaní skamenelín. Svoje znalosti v geografii Slovenska si overia pri lokalizovaní národných parkov na slepej mape a zabavia sa pri skladaní puzzle s prírodovednou tematikou, uzavrela riaditeľka. Výstava je pre verejnosť prístupná až do konca augusta tohto roka.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >